Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 26 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Гост на броя Брой: Март 2011
АРИБ е мост, осигуряващ предсказуемост и адекватни действия
Росица Стефанова – генерален директор на Асоциация Растителнозащитна Индустрия България (АРИБ)

АРИБ е мост, осигуряващ предсказуемост и адекватни действия

Росица Стефанова

print

e-mail facebook

 - Г-жо Стефанова, каква е мисията на ръководената от Вас Асоциация Растителнозащитна Индустрия България (АРИБ)?

- АРИБ е организация, която представлява растителнозащитната индустрия в България. На фона на нарастващата нужда от храни в световен мащаб и намаляването на обработваемите площи борбата с вредителите и болестите е от ключово значение за осигуряване на качествени храни на разумни цени. Ние насърчаваме развитието на съвременни селскостопански технологии в контекста на устойчивото развитие, които защитават здравето на хората и околната среда и по този начин се стремим да изградим доверие в нашата роля и да повишим информираността по въпроса „Защо са необходими пестициди”. Фирмите членове на АРИБ допринасят за производството на достъпни и здравословни храни, за развитието на конкурентно земеделие и за постигането на високо качество на живот. Затова основна мисия на АРИБ е въвеждане на технологичните постижения в областта на растителната защита и тяхното прилагане в България за повишаване на развитието на устойчиво конкурентоспособно българско земеделие. Растителното здраве е в основата на идеята в България да се развива съвременно земеделие. Растителнозащитната индустрия означава не само производство на продукти, а включва в себе си и растителнозащитна наука – познание как да опазим културите от болести и неприятели или как да излекуваме културите при вече появил се проблем. Растенията са „жив организъм”, който има нужда от защита от вредители, а без растителна защита земеделските производители не могат да получат добиви от културите, които отглеждат. Продуктите за растителна защита (ПРЗ) са „лекарства” за растенията.

- Какви са приоритетите в дейността на АРИБ и как се осъществяват те?

- Дейността на АРИБ е свързана с важни приоритети, в които водещи са така наречените Регистрации. Ние работим активно за това в нашата страна да има оптимална схема на регистрации, съгласно Европейската законодателна рамка. Важно е българските фермери да разполагат с най-новите продукти, които са в основата на развитието на конкурентоспособно земеделие. Дейността ни е свързана с организиране и участие в различни съвместни инициативи с държавната администрация в областта на растителната защита. Инициираме и/или участваме в работни срещи и работни групи и водим постоянен диалог, за да се намери решение на проблемите, свързани с прилагане на европейската законодателна рамка в нашата страна.

Устойчивото земеделие е другият фокус на нашата работа. Употребата на продуктите за растителна защита е част от развитието на устойчиво земеделие. Затова АРИБ организира и съдейства за провеждането на различни инициативи и проекти в България, които се осъществяват под знака „Устойчивост”. Ние подкрепяме прилагането на ефективни растителнозащитни практики, част от които са методите за интегрирана борба с вредителите.

Безопасността на потребителите, безопасността за околната среда са особено важен аспект от предмета на нашата работа. Всички инвестиции в създаването на продукти, отговарящи на европейските критерии за безопасност, трябва да се продължат и подкрепят от инициативи за правилна употреба на продуктите за растителна защита. Новата Директива за устойчива употреба на пестициди подкрепя всички дейности и инициативи на индустрията. Правилната употреба на регистрирани продукти гарантира безопасност за потребителите и заобикалящата ни среда. Работата ни по различни проекти спомага в България да се въведат най-добрите практики в областта на приложение на продуктите. У нас може да се внасят, продават и употребяват само разрешени в ЕС продукти за растителна защита, което ни гарантира тяхната ефикасност срещу различните болести и неприятели и в същото време безопасността им за околната среда и за човека. Употребата на такива продукти дава възможност за производство на повече храна от единица площ и оттам – по-ниска себестойност и високо качество на храните. И АРИБ, и Европейската Асоциация за Растителна Защита (ECPA) препоръчваме политики на ЕС и законодателство, които са предвидими и са основани на научен и базиран на риска подход. Те подкрепят и насърчават иновациите и дават възможност на индустрията да работи ефективно, защитавайки интелектуалната собственост и позволявайки въвеждането на нови технологии и практики. Стремежът е да се опази производството на земеделски култури от болести и вредители, така че то да отговори на нуждите на всички хора, днес и в бъдеще.

 - Откога съществува АРИБ и колко от фирмите, производителки на препарати за растителна защита, членуват в нея?

- АРИБ съществува от 2006 г. В момента в нея членуват 10 фирми. Повечето от тях вече имат и представителства у нас. Това са БАСФ, „Байер”, „Дау Агросайънсис”, „ДюПон”, „Синджента”, „Кемтура”, „Ефтимиадис”, „Мактешим Аган”, „Суми Агро” и „Монсанто”. Органите на управление на асоциацията са Общо събрание и Управителен съвет. Към нея има създадени три работни групи по направления – Регулаторна работна група, Работна група за борба с нелегалните ПРЗ и работна група за работа по проекта, свързан с опаковките. От 2007 г. сме член на ЕСРА и така сме в контекста на сътрудничеството между всички страни от Общността. Това взаимодействие е от изключително значение за разпознаване на най-добрите практики в различни области на растителната защита. През последните три години, благодарение на професионализма и работата на всички заети в сферата на растителната защита – научни работници, администрация, индустрия и медии, прилагайки европейското законодателство, нивото на растителната защита в страната значително се подобри, а земеделските ни производители развиват успешно конкурентоспособно и устойчиво земеделие. 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Март 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg