Какви са предизвикателствата пред планинското животновъдство?
Предизвикателствата са свързани със запасяване с фуражи, които станаха много скъпи. Работим по запазване на стадото от българската родопска порода говеда, която е създадена при нас и утвърдена през 1990 година. Мога да твърдя, че това е едно от най-големите стада, които са запазени от създаването досега с педигрета може би до 9-ти пояс. Може да видите на едно място 160 крави, които наистина са селекционирани по всички правила на науката. Имаме и 400 броя овце от каракачанската порода.
Успявате ли да ги запазите?
За момента успяваме да ги запазим. Не сме си позволили да ги увеличаваме заради проблемите с фуражната база. Както знаете, Родопите е много бедна на фуражна база и ние всичко купуваме от вътрешността на страната, от полето, както грубия фураж, така и концентрирания. Нямаме достатъчно пасища, така че се налага и през пасищния сезон да подхранваме животните.
Какви са показателите на млякото. Какви добиви получавате?
За миналата години ние сме получили средно по 3.5 тона от крава, със средно 5 и над 5 процента масленост, като белтъка е от 3.4-3.8, а лактозата е 4.5. Тези добри показатели ни позволяват да преработваме млякото в нашия цех, който е лицензиран с европейски сертификат.
Според новите европейски изисквания трябва да се намалят вредните емисии от животновъдството. Как ще се случи това на практика?
Сега е модерно да се говори за храни, благодарение на които животните отделят по-малко вредни емисии. При пашуването на животните, особено в една голяма планина каквато е Родопите, мисля, че няма да има проблем за отделянето на вредните емисии, защото няма достатъчно животни в планината. Специално за вредните емисии - това ще бъде по-голям проблем за полските райони, където има много големи комерсиални ферми с над 1000 животни и ако има едно такова обследване, ще искат кравите да се намалят.