Уникална технология за производство на хляб, обогатен с органичен селен (Se), предлага отскоро пловдивският Институт за изследване и развитие на храни. Проектът е дело на доц. Георги Бекяров и негови колеги съмишленици, които работят върху проекта в продължение на 2 години. Причината за иновативната разработка са резултатите на международно изследване, което показало, че в човешкия организъм има недостиг на селен. Това вдъхновило екипа на института да обогати със селен хранителен продукт и по този начин да подобри здравословния начин на хранене. Вече са подадени документите за неговото патентоване.
„Доказано е, че най-високо съдържание на селен имат манатарките. В някои райони на България тези гъби се отглеждат масово и ние решихме да ги използваме в нашата технология. По този начин предлагаме на хората възможността да си набавят необходимия за организма селен чрез хляб, тъй като това е хранителен продукт, който най-често присъства на нашата трапеза. Така приемането на ценната съставка става по естествен път, а не чрез използването на допълнителна добавка“, разказа Петя Иванова, асистент в Института за изследване и развитие на храни.
Пловдивският институт купува манатарките от фирми, отглеждащи гъби в Родопите. След тяхната обработка за извличане на селена и по специална рецептура се произвежда полезният хляб. Количеството от ценната съставка, което е вложено в този хляб, е в такава пропорция, че една филия на ден е достатъчна, за да си набави човек нужната дневна доза селен, уточни Петя Иванова. Той е полезен за сърдечносъдовата система, за мозъка, за превантивни мерки против ракови заболявания, на простатата, също така увеличава мъжката потентност. Много е малка границата между полезната и вредната доза селен в организма, подчерта нашата събеседничка и уточни, че превишаването на дозата селен може да има отрицателно въздействие като косопад, гадене, изтощаване на ноктите и др. Иванова посочи, че сега самите производители на суровини трябва да се заинтересоват от технологията, за да може да се осигури синхрон между наука, производители и преработватели.
Защо селен?
През последните години естествените антиоксиданти станаха много популярни и са обект на голям интерес във връзка с човешко здравe и правилния начин на хранене. Селенът е активен антиоксидант заедно с витамините C и E и защитава човешкото тяло от разрушителното действие на свободните радикали. Епидемиологичните наблюдения напоследък показват обратна взаимовръзка между съдържанието на селен в кръвта и леталния изход при инфаркт на миокарда и други сърдечни заболявания. Анализите пък на връзките между съдържанието на селен в храната и честотата на възникване на рак показват, че с употребата на селен значително се намалява смъртността от рак на стомаха, млечната жлеза, яйчниците и белите дробове. Оказва се също, че селенът е от особена важност за произвеждането на тестостерон, образуването и нормалното развитие на сперматозоидите.
Счита се, че европеецът страда от недостиг на селен, а обогатените със селен хранителни продукти в комбинация с други минерали и витамини могат успешно да подобрят начина ни на хранене. Факт е обаче, че в момента на пазара не се предлагат хранителни продукти обогатени със селен.