Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Неделя, 28 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Иновации Брой: Април 2011
Хляб, обогатен с органичен селен, бори рак, сърдечносъдови и други болести
Уникалната технология е 2-годишна разработка на Института за изследване и развитие на храни

 Хляб, обогатен с органичен селен, бори рак, сърдечносъдови и други болести

print

e-mail facebook

Уникална технология за производство на хляб, обогатен с органичен селен (Se), предлага отскоро пловдивският Институт за изследване и развитие на храни. Проектът е дело на доц. Георги Бекяров и негови колеги съмишленици, които работят върху проекта в продължение на 2 години. Причината за иновативната разработка са резултатите на международно изследване, което показало, че в човешкия организъм има недостиг на селен. Това вдъхновило екипа на института да обогати със селен хранителен продукт и по този начин да подобри здравословния начин на хранене. Вече са подадени документите за неговото патентоване.

„Доказано е, че най-високо съдържание на селен имат манатарките. В някои райони на България тези гъби се отглеждат масово и ние решихме да ги използваме в нашата технология. По този начин предлагаме на хората възможността да си набавят необходимия за организма селен чрез хляб, тъй като това е хранителен продукт, който най-често присъства на нашата трапеза. Така приемането на ценната съставка става по естествен път, а не чрез използването на допълнителна добавка“, разказа Петя Иванова, асистент в Института за изследване и развитие на храни.

Пловдивският институт купува манатарките от фирми, отглеждащи гъби в Родопите. След тяхната обработка за извличане на селена и по специална рецептура се произвежда полезният хляб. Количеството от ценната съставка, което е вложено в този хляб, е в такава пропорция, че една филия на ден е достатъчна, за да си набави човек нужната дневна доза селен, уточни Петя Иванова. Той е полезен за сърдечносъдовата система, за мозъка, за превантивни мерки против ракови заболявания, на простатата, също така увеличава мъжката потентност. Много е малка границата между полезната и вредната доза селен в организма, подчерта нашата събеседничка и уточни, че превишаването на дозата селен може да има отрицателно въздействие като косопад, гадене, изтощаване на ноктите и др. Иванова посочи, че сега самите производители на суровини трябва да се заинтересоват от технологията, за да може да се осигури синхрон между наука, производители и преработватели.

Защо селен?

През последните години естествените антиоксиданти станаха много популярни и са обект на голям интерес във връзка с човешко здравe и правилния начин на хранене. Селенът е активен антиоксидант заедно с витамините C и E и защитава човешкото тяло от разрушителното действие на свободните радикали. Епидемиологичните наблюдения напоследък показват обратна взаимовръзка между съдържанието на селен в кръвта и леталния изход при инфаркт на миокарда и други сърдечни заболявания. Анализите пък на връзките между съдържанието на селен в храната и честотата на възникване на рак показват, че с употребата на селен значително се намалява смъртността от рак на стомаха, млечната жлеза, яйчниците и белите дробове. Оказва се също, че селенът е от особена важност за произвеждането на тестостерон, образуването и нормалното развитие на сперматозоидите.

Счита се, че европеецът страда от недостиг на селен, а обогатените със селен хранителни продукти в комбинация с други минерали и витамини могат успешно да подобрят начина ни на хранене. Факт е обаче, че в момента на пазара не се предлагат хранителни продукти обогатени със селен.

Автор: списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Април 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg