Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Събота, 27 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Април 2011
Владимир Трендафилов: Преведох на Националния охлювъден клъстер 23 500 лв., не получих дори охлюви!
Той е един от ентусиастите, проявили желание за собствен бизнес и повярвали през 2008 г. на обещанията на(НОК) за изграждане на проспериращи ферми за охлюви от италиански тип

Владимир Трендафилов: Преведох на Националния охлювъден клъстер  23 500 лв., не получих дори охлюви!

Владимир Трендафилов

print

e-mail facebook

Срещата ни с младия добрички актьор Владимир Трендафилов (24 г.) е по повод…охлюви. Да, точно така. Оказва се, че той е един от ентусиастите, проявили желание за собствен бизнес и повярвали през 2008 г. на обещанията на Националния охлювъден клъстер (НОК) за изграждане на проспериращи ферми за охлюви от италиански тип. За целта Владо и баща му подготвят 5 дка земя в близкия добрички квартал „Рилци” и очакват първите охлюви. Да, обаче сагата спира дотук и се превръща в трагедия с няколко действия…

Владимир Трендафилов се качва на сцената на ДТ „Йордан Йовков” в Добрич през сезон 2006 г. с постановката „Църква за вълци”. Тогава е бил в 10-ти клас. Завършва Хуманитарна гимназия, последвана от Земеделски колеж във Велико Търново, филиал на Пловдивския аграрен университет. В момента учи „ Бизнес администрация” в Свищов. Опитва се да движи не само актьорския занаят, но и семейния бизнес – отглеждане на пилета. За да излезе от финансовата дупка, в която неволно изпада след „драмата” с НОК и, за да се спаси от банките, се налага да продаде семейния апартамент.

- Г-н Трендафилов, как се захванахте с този вид бизнес?

- В началото на 2008 г. в медиите излезе информация за бизнеса с охлюви. След проучвания с баща ми решихме да потърсим партньори, с които да изградим фермата и попаднахме на НОК – замислен като много добра идея, като бизнес организация, но с лошо изпълнение. Февруари 2008 г. подписах договор с тях за изграждането на 5 дка ферма. В договора е споменато, че те трябва да докарат охлюви-репродуктори, мрежи и семена. Системата беше по италиански тип, изцяло на открито, цикълът е година за година с оставяне на репродуктори за следващата. Но… от клъстера докараха само мрежите и семената. До май 2008 г. трябваше да получа репродуктивния материал от Италия, но това не се случи. След това ни извикаха всички – около 24 души-членове на НОК на събрание в Стара Загора и ни съобщиха, че тази италианска система е неработеща, охлювите щели да измрат през зимата, обвиниха техния италиански партньор и т.н. Подписахме анекс, в който те се задължават да модернизират фермата на разноските на НОК, да се изгради конструкция тип парник, охлювите вече щяха да се хранят и с фураж. Но изтече срокът и на анекса. До края на април 2009 г. трябваше да ни докарат материал за модернизация и 500 хиляди охлювчета, но – нищо. Общо взето работата спира до там.

- Вие с колко сте ощетен?

- На НОК преведохме 22 500 лв. за мрежа, сертифициран посадъчен материал и сертифициран репродуктивен материал. Имам приемо-предавателен протокол само за семената и мрежите, охлюви така и не дойдоха. Отделно съм дал 1000 лв. членски внос и 10 хил. лв. по изграждането на фермата.

Автор: Галина Недкова
Целия материал четете в брой Април 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg