Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Събота, 22 Юни 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Перспективи Брой: Март 2023
Фермерите могат безплатно да тестват дигитални технологии
Те вече са достъпни за всеки, благодарение на Европейския цифров иновационен хъб в земеделието

Фермерите могат безплатно да тестват дигитални технологии

print

e-mail facebook

Ако земеделските изложения са ви доскучали, то вероятно не сте били на АГРА 2023. Иновации надничаха отвсякъде на тазгодишния форум, усещаха се и във въздуха, буквално и преносно. Дронове, GPS-и, прецизни сеялки, пръскачки, системи за напояване и най-различни „джаджи“ от ново поколение впечатляваха многобройните посетители, но... Колко ли от тях са наясно как да се възползват от предимствата на модерните технологии в своята практика?

И именно тук на сцената излиза AgroHub.BG – така нареченото „единно гише за услуги“, насочени към обучения и дигитални умения, тестване преди инвестиране, предоставяне на експертна подкрепа, информиране и изграждане на партньорства. Организацията вече има собствен разпознаваем почерк и със своето изключително интерактивно присъствие придава свежия полъх на иновациите на всяко събитие, в което участва.

По време на АГРА 2023 AgroHub.BG присъства чрез щанда на един от партньорите в организацията – Институт по зеленчукови култури „Марица“, които използваха своето участие, за да промотират предстоящото откриване на Националния Демо Център, който ще бъде разположен на тяхна територия. Демо центърът е в процес на оборудване с модерни, прецизни и дигитални технологии, включително за прецизно капково напояване и контрол на климата, които ще позволят на земеделските стопани да видят работата им и ползите от тях в реални условия.

10 дка оранжерии и открити площи в Института по зеленчукови култури (ИЗК) „Марица“ в Пловдив се превръщат в публична платформа за автоматизирано прецизно земеделие. Тя ще бъде на разположение на всички фермери в Южна Централна България и цялата страна. Работата по демо центъра вече започна и в края на април всеки зеленчукопроизводител, който проявява интерес, ще има възможност да види технологиите в действие, да се запознае на място с начина на отглеждането на всички видове зеленчуци чрез системата за прецизно напояване, торене и климатичен контрол. Ще бъде изградена нова напоителна система в оранжериите и ще се автоматизира напояването както в тях, така и в част от откритите полета на територията на Института. Ще се контролира климата в оранжериите и ще се прецизират напояването и храненето на културите.

ИЗК Марица е основан през 1930 г. и до ден-днешен работи активно за създаване на български сортове зеленчуци. С професионалния екип в своите научни отдели, с Центъра за трансфер на технологии и с Производствено-експерименталната си база Институтът се грижи за селекцията на зеленчуковите култури и картофи, както и за технологиите при отглеждането им в най-големия зеленчукопроизводителен район на България – този на Тракийската равнина.

„Благодарни сме, че чрез проекта AgroDigiRise имаме възможност да внедрим най-нови технологии при отглеждането на зеленчуци. Ние предоставяме базата и знанието си, натрупано с годините, защото ясно съзнаваме, че настъпва нова ера в зеленчукопроизводството, в която технологиите за прецизно земеделие ще играят все по-голяма роля. Така науката и бизнесът си подават ръка, за да става българското земеделие все по-конкурентоспособно на европейския пазар“, каза проф. д-р Даниела Ганева, директор на ИЗК „Марица“.

Още една Демо точка „Наука“ е на път да стане достъпна за всички заинтересовани и тя е в лозовите масиви на Аграрен университет - Пловдив в с. Брестник. Дигитализацията на лозите ще спомогне в борбата с болестите и оптимизирането на растителната защита, но за да повярват в нея, лозаро-винарите ще могат да наблюдават как тя работи на опитните полета.

Експертите на AgroHub.BG в лицето на неговия ръководител, Светлана Боянова, доц. д-р Иванка Тринговска от ИЗК Марица и представителите на технологичните партньори – Ивайло Енев, Благой Анастасов и Васил Василев, взеха участие във форума на сп. Enterprise „Фермата: Агроиновации и тенденции“! Те разказаха за услугите на AgroHub.BG и демо точките, където земеделските стопани ще могат да се запознаят отблизо с тях.

„AgroHub.BG не работи сам за себе си. Той е част от мрежата от Европейски цифрови иновационни хъбове, така че всеки един от вас може да намери решението за своя проблем чрез нас навсякъде в тази мрежа“, сподели Светлана Боянова в заключение.

С всичко това и със своето силно присъствие във всеки значим форум от агро-календара у нас, AgroHub.BG дава сериозна заявка да бъде незаменим партньор в процеса на дигитализация на българското земеделие през следващите години. “Искам да видите, че този проект е с много голям потенциал и с много голям заряд. Имаме силите, имаме експертизата, имаме младите хора, имаме технологиите - чакаме вас!”, отправи покана към всички потенциални ползватели на услугите на хъба Светлана Боянова.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Март 2023ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg