Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 26 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Перспективи Брой: Април 2023
BKT: Растящ бизнес, новаторство, социална ангажираност и екологична мисия
В Будж хоризонтът никога не е бил толкова близо

BKT: Растящ бизнес, новаторство, социална ангажираност и екологична мисия

print

e-mail facebook

 

Пътуването на BKT към бъдещето започва тук. Или по-скоро трябва да кажем, че продължава оттук, защото именно чрез завода в Будж, който беше открит през 2015 г., индийската мултинационална компания успя да очертае бъдещите си години, благодарение на уникално солидните доходи и инфраструктура в глобалния сектор на гумите Off-Highway, специално проектирани за превозни средства в селскостопанския, индустриалния, земекопния, минния, ATV и градинарския сектор.

И това е добре проектиран и много значителен план за растеж, който благодарение на подобрението в Будж има за цел годишно производство на гуми от 600 000 метрични тона (MT) и който предвижда постигането на оборот от 2 милиарда долара за три години.

Ние знаем много добре колко много BKT обича да поеме ръкавицата. Променя ли пазарът посоката? BKT намира най-добрия начин да се справи. Поставя ли пандемията глобалната логистика на колене? BKT е готова преди всички останали. Изисква ли планетата отговорност от компаниите? BKT демонстрира своята ангажираност с конкретни проекти, защото подобно отношение отразява културния отпечатък, от който идва.

Оттук и следващите три години, които не са нищо друго освен продължение на пътя, изграден с далновидност и ангажираност, чрез внимателно вслушване в пазара, но и благодарение на неограничената смелост и страст.

Будж 2012-2023: +262.60% хектара

Когато първата гума слезе от производствената линия на Будж през 2012 г., заводът беше разположен на площ от 123 хектара. Тогава това беше инвестиция от 500 милиона долара. Преди да започнат работите, пейзажът беше пустинно сух, нямаше нито вода, нито електричество. Но след полагането на много километри тръби за питейна вода и електропроводи, обектът нарасна експоненциално: 126 хектара през 2016 г., 131 през 2019 г., 137 през 2021 г., 258 през 2022 г. До края на 2023 г. прогнозата е да достигне обща площ от 323 хектара, от които 283 вече са придобити.

По този начин повече пространство означава по-голяма възможност за инсталиране на нови машини, за повече тестови зони, за увеличаване на обемите и всичко, което върви с него.

Само да споменем най-новите тенденции - бизнесът на BKT се е увеличил с 49% в сравнение с периода преди пандемията, забележителен връх, който свидетелства за това как индийската мултинационална компания винаги е готова за нови възможности и предизвикателства.

И отново конкретно - от далечното производство на 92 тона на ден през 2015 г., Будж завърши 2022 г. с най-добрия си резултат досега - 436 MT дневно.

По-ефективни машини = повече производство, повече безопасност

Заводът в Будж днес разполага с по-ефективни машини, с функции, които позволяват да се работи по-бързо и по-прецизно, увеличавайки количеството на продукцията и качеството на крайния продукт. Това означава, например, че количеството изхвърлен продукт е намалено, което увеличава устойчивостта на производствения процес и следователно намалява производствените разходи; процесите също стават все по-надеждни и най-важното за BKT професионалните рискове са драстично намалени, а комфортът на работниците е подобрен.

Самостоятелно произведени сажди

Друг стратегически избор от страна на BKT за подобряване на обекта в Будж беше да инвестира в собствената си инсталация Carbon Black. Заводът влезе в експлоатация през 2017 г., когато бяха произведени първите 65 000 MT твърди сажди, използвани специално в протектора на гумата. През следващата година производството се увеличава от 65 000 на 110 000 тона и се добавя производството на мек клас сажди, който се използва в корпусната смес за подобряване на неговата здравина и издръжливост, генерирайки по-малко топлина. През 2021 г. общото производство на двата вида сажди достигна 138 000 тона годишно, докато миналата година нарасна до 165 600 тона годишно.

Целта за 2023 г. е 198 600 тона, в допълнение към това, отделът за научноизследователска и развойна дейност планира да добави трети вид сажди - "специални сажди". Това е вид сажди с уникални свойства в сравнение с тези, използвани в каучуковите съединения, като висока устойчивост на оцветяване, високо ниво на чистота, ниско ниво на пепел, което ги прави подходящи за използване в специфични приложения като бои, пластмаси и мастила.

Благосъстоянието на "семейството на BKT"

Разширяването на завода означава увеличаване на производствения капацитет, но оперативната логистика също се подобри значително, което позволи въвеждането на нови специализирани работници, както и осигуряването на по-голяма гъвкавост в производствените и складовите потоци.

Говорейки за работа, изграждането на нови съоръжения също бележи подобрение в условията за безопасност на служителите, аспект, който BKT приема много сериозно; общността, която работи на обекта Будж днес, е много голяма, в края на декември 2022 г. броят на хората, работещи там, е бил 4 776.

BKT отделя значителни инвестиции за благосъстоянието на своята общност всяка година, например чрез разширяване на района, в който се помещават семействата на служителите (сега там живеят почти 1000 души), в грижата за тяхното здраве, в образованието на техните деца. Накратко, истинска всестранна "фабрика на общността", която остава добродетелен модел сред първите в света в производствения сектор.

Добро използване на ресурсите

Благосъстоянието на хората, разбира се, за BKT означава и опазване на околната среда, съществено условие, което днес трябва да бъде част от стратегиите на всички компании, които се определят като отговорни.

Будж също е модел за това. Още през 2013 г. вътрешната електроцентрала е създадена, за да има надежден и контролиран източник на електроенергия. Днес както слънчевите панели, така и когенерационната централа дават възможност за самостоятелно производство на енергия; през 2022 г. когенерационната централа беше разширена от 20 MW на 40 MW, а все още се изпълняват проекти за увеличаване на мощността на самостоятелно произведените възобновяеми ресурси.

Водата също е в основата на добродетелния път на BKT към устойчивост. От 2019 г. е възприет принципът на нулево течно разреждане (ZLD), което означава, че извън завода не се отделят течни отпадъци. Цялата вода, използвана в завода, се обработва, пречиства и използва повторно. Целта на принципа ZLD е да се запазят водните ресурси, да се намали въздействието върху околната среда от заустването на отпадъчни води и да се подобри цялостната ефективност и устойчивост на инсталацията.

Производството на сажди стана по-устойчиво

BKT също така въведе нов подход към производството на сажди, като направи целия процес по-устойчив.

На първо място, транспортиране на сажди: BKT заместени контейнери за насипни торби с мобилни силози. Това означава, че заводът за производство на гуми получава саждите с помощта на мобилни силози, транспортирани пневматично до хранилището. Това ще спести на BKT опаковки, т.е. 100 000 насипни торби през следващите няколко години.

И не само това, но и цялата транспортна система е проектирана така, че да намали потреблението на енергия. А бъдещата цел е предизвикателна: намаляване на потреблението на енергия до 70%. Това означава спестяване на повече от два милиона килограма емисии на CO2 годишно, които са сравними с 5000 апартамента от по 100 квадратни метра всеки.

В същото време газът, използван за производството на сажди, сега се озовава в когенерационна централа, способна да използва повторно 75 000 кубически метра газ годишно. Това означава спестяване на 215 000 тона въглища годишно.

Изследванията отварят бъдещето

Отделът за научноизследователска и развойна дейност на BKT беше люлката, която позволи на обекта Будж да се превърне в това, което е днес, и ръководи своите иновации и растеж, непрекъснато разширявайки границите си и изправяйки се пред нови предизвикателства, когато възникнат. Създаден през 2017 г., този център разработва както продукти, така и процеси, за да гарантира, че компанията може да запази международното си лидерство. Ръководен от специализиран екип от изследователи и анализатори, той остава един от най-важните и актуални изследователски центрове в света в сектора на гумите.

Търсенето на правилното решение означава и тестването му. Поради тази причина през 2017 г. беше открита специална тестова писта. С 6 различни писти, тази писта включва писти за тестове на производителността на гумите в сухи и мокри условия, асфалтова писта и наклонена бетонна писта. Благодарение на голямото разнообразие от тестове, тук могат да бъдат измерени много важни характеристики като сцепление, управление, комфорт, уплътняване на почвата и много други, благодарение на високопрецизните устройства и инструменти.

Назад към бъдещето

"Хората ме попитаха дали всичко това наистина е необходимо, толкова много за толкова кратко време, казва Раджив Поддар, съуправляващ директор в BKT. - Целите, които си поставихме, когато решихме да отворим обекта Будж, бяха пропорционални на финансовата стабилност на времето, но преди всичко на визия, която е колкото голяма, толкова и конкретна.

Анализирането на пазара и предвиждането му със страст и предвидливост, е това, което сме правили през всичките тези години. Растежът винаги е бил в крак с търсенето, не без смелост и креативност, но никога без нашите цели и инвестиции да имат солидни основи.

Глобалното търсене на гуми нараства и не виждаме признаци то да се забави през следващите 5 години. Това е търсене, което започна да нараства по време на пандемията през 2020 г. и което днес е над нивата преди Covid. Ще бъде ли трудно? Ще бъде ли предизвикателство? Нашата визия е проста, поради което е много конкретна.

Пътуването, което започнахме в Будж през 2012 г., никога не е било връщане назад, а такова, за да се подготвим да открием бъдещето."

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Април 2023



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg