Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Понеделник, 29 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Април 2011
Иновативните решения за земеделие – все по-близо до фермерите
Зеленчукопроизводството се възражда, стопаните избират водеща селекция при морковите

Иновативните решения за земеделие – все по-близо до фермерите

print

e-mail facebook

Морковите са традиционен зеленчук, който намира добър прием както на пазара за свежа консумация, така и за преработка. Известен е с ценните си вкусови и хранителни качества, диетични и лечебни свойства. Съдържа каротин, витамините Е, B1, B2, РР, С, минерални вещества, както и аминокиселини. Търсенето на моркови ще се увеличава и българското производство трябва да може да отговори с качествена продукция, за да не продължаваме да купуваме оранжевите зеленчуци, произведени в съседни страни. В тази връзка много оптимистично прозвучаха думите на Детелина Тенева, регионален представител за Южна България на фирма „Агриматко България”. По време на изложението „АГРА 2011” в Пловдив тя сподели, че определено се забелязва оживление сред зеленчукопроизводителите. Тези нейни думи са провокирани от големия интерес към семената на френската компания „Вилморин”, което е знак, че зеленчукопроизводителите се активизират и амбицират да останат на пазара и да произвеждат все по-качествена и търсена продукция, независимо от липсата на достатъчно средства за бранша. В тази връзка Детелина Тенева посочи, че френската компания „Вилморин” е специализирана в селекцията на моркови, чиито хибриди вече са познати на нашите производители. Те са предпоставка за едно по-лесно и безпроблемно производство и за получаване на продукция с отличен търговски вид.

Хитовият хибрид на компанията е Маестро F1. Той е най-препоръчваният и предпочитан от професионалистите. Вегетационният му период е 120–125 дни, устойчив е на болести. Обикновено сеитбата му е през март и юни–юли. Хибридът се характеризира с изправена, мощна листна маса, а кореноплодите му са с тъмнооранжев цвят, изравнени, цилиндрични с дължина 18–22 см и нежна консистенция. Те са без зелен пръстен, с хомогенен външен и вътрешен цвят, който се запазва до края на съхранението. Тези моркови никога не се напукват и предлагат възможност за дълго съхранение.

Болеро F1 е следващото предложение от „Агриматко България”. Той е средно ранен до късен хибрид, нантски тип. Подходящ е за открито производство. Месец март е най-подходящ за пролетната му сеитба, а юни – за лятната. Вегетационният му период е 100–110 дни. Болеро F1 се отличава с мощна изправена листна маса. Устойчив е на алтернария и листна плесен. Продукцията е изравнена и подходяща за дълго съхранение. Неговите кореноплоди са еднородни по форма, гладки, цилиндрични с дължина 18–20 см, без зелен пръстен, с ярък оранжев цвят и отличен сладък вкус, устойчиви са на напукване.

Продуктовата гама на „Вилморин” в сегмента на морковите се допълва от средно ранния Нанко F1. Той е подходящ както за свежа консумация, така и за съхранение. Ако производителите търсят за отглеждане хибрид моркови за механизирано прибиране, почистване и пакетиране, то Нанко F1 е най-точният избор. Кончерто F1 пък е предпочитан заради изключителната си агрономическа пластичност – може да се отглежда на всеки тип почва. Следващият хибрид от портфолиото на „Вилморин” е Тино F1, който впечатлява с това, че е много устойчив на алтернария и плесени, което го прави предпочитан от производителите. Продукцията му се търси предимно за свеж пазар, но е подходяща и за съхранение.

Ако искате да отглеждате моркови в оранжерия, вашият избор трябва да е Примо F1. Той може да се отглежда през ноември–януари. Дава възможност и за полско производство – тогава трябва да го засеете през март–април. Хибридът е толерантен на алтернария и плесени. Подходящ е за продажба на връзки

Автор: списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Април 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg