Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Събота, 27 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Гост на броя Брой: Юни 2023
Илия Проданов: Истинските зърнопроизводители инвестират в машини и бази
Нямам Майбах, нито Бентли, твърди председателят на НАЗ

Илия Проданов: Истинските зърнопроизводители инвестират в машини и бази

print

e-mail facebook

Г-н Проданов, накратко Вашата визитка.

На 31 години съм, родом от Бургас. Средното ми образование е икономист-мениджър, а висшето – юридическо, но никога не съм се занимавал с тези професии. От дете съм изцяло в земеделието. В последните 5 години бях зам.-председател на НАЗ и председател на Съюза на зърнопроизводителите „Маркели“. Занимавам се със зърнопроизводство в региона на Бургас. Нашата фирма е семейна, основана е от моя баща, обработваме около 13 хил. дка.

Преди време Вие отказахте председателското място на УС на НАЗ. Какво се промени оттогава?

Преди три години, когато бях номиниран за председател на НАЗ, направих преценка, че не съм готов, но сега се чувствам по-подготвен за отговорностите – все пак защитавам интересите на цял бранш и то доста сериозен.

Тежка ли е короната?

Доста е голяма отговорността. Много неща трябва да знаеш, с доста хора трябва да комуникираш, трудно се съвместява собственият бизнес с председателското място. Освен това съм семеен, имам три деца. И трябва да намеря баланса между семейство, бизнес и НАЗ.

Новата ОСП, голямото предизвикателство за зърнопроизводителите. Готови ли сте за нея?

Нашите членове са най-информирани и най-подготвени за Кампания 2023. Постарахме се да направим доста информационни срещи, имаме членове на УС, които са изключително подготвени на тема стратегически план, очертаване, наредби. Нашата роля е да обясним на един обикновен земеделец по практически начин как се случва всичко. Защото написаното по наредба и изпълнението на изискванията на полето са две различни неща.

За следващата година фермерите ще бъдат доста по-подготвени как да си организират сеитбооборота, как да направят стопанствата си според изискванията.

Вашето стопанство е пример за приемственост. Това е естествен процес, нали?

С машините работя от 12-13-годишен, не съм спирал да ги карам, дори и сега аз карам комбайна и пръскачката. Почти всички машини минават през мен и през брат ми, така че съм активен участник в производството. Баща ми работи с нас, но ни е оставил да поемем нещата.

Трудни ли са отношенията между родители и деца в семейния бизнес?

Има един период на адаптация и на по-възрастните, и на по-младите. По-младите трябва да поемат отговорност, а по-възрастните да отстъпят отговорност, при тях има недоверие към младите, а един млад човек, за да се научи, трябва да допуска грешки. Аз съм благодарен за това, че баща ми ме е оставил да допускам грешки, за да мога да се науча.

В кои точки има сблъсък?

Във всичко – било в типа машина, в който да инвестираме, в типа технология, сортове, химия, торене. Баща ми е избрал свой начин на работа, но младото поколение има свое виждане. Според мен много е важно балансирането между разход и добив. Много разходи не означава приемливо увеличаване на приходите. Тук е тънкият момент да избереш правилната технология, за да балансираш между разходи и приходи.

Вие имате ли майбах?

Нямам. Намразих ги тези коли, дори и някой да ми предложи да ми подари – няма да я взема. И бентлита също. Зърнопроизводителите намразихме тези марки. Обществото се взира в определени фирми на фона на хилядите истински зърнопроизводители, които правят инвестиции в машини. Искаме машинния ни парк да е модерен, енергоефективен. Ние инвестираме в техника, в бази. На технологично ниво сме много модернизирани и се отличаваме в цяла Европа. България може да се гордее със зърнопроизводството си.

Доволни ли сте от новината, че срокът на забрана за внос на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед на територията на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия се удължава с 3 месеца до 15 септември 2023 г.?

Напълно икономически логично е да не очакваме много голям ефект от тази забрана до 15-ти септември, тъй като тя не включва олиото.

Защо поискахте забрана на рафинирано и нерафинирано олио?

Защото в момента се забелязва ръст на вноса на нерафинирано олио. Само за последната седмица са внесени над 10 тона нерафинирано олио, което е консумацията за един месец на държавата. Така че ясно си проличава това, че преработвателите в момента заместват суровината с нерафинирано олио и просто рафинират, като така си запълват пазарите.

Как трябва да се постигне баланс в условията на свободната пазарна икономика?

Земеделието гарантира националната сигурност на всяка една страна. Войната в Украйна, рано или късно, ще свърши и пазарите ще се урегулират, всичко ще си дойде на мястото, но дотогава ние трябва да имаме оцелял земеделски сектор в България.

Кои са работещите мерки?

Трябва да се разшири списъкът, като се включат няколко продукта, за които много пъти говорим - това са рафинираното и нерафинираното олио, плюс сухото мляко и меда, защото тези сектори в момента страдат страшно много и никой в Европа явно не забелязва това.

Имаме ново Народно събрание и нов земеделски министър. Първо да кажете доволни ли сте от това, което служебният министър Явор Гечев направи, за да помогне на бранша в тази кризисна за него ситуация?

Министерството, в лицето на служебния министър, се опита да свърши каквото му е по силите. Все пак, говорим за служебно правителство – няма законодателна инициатива, няма работещ парламент. Не искам нито да критикувам, нито да хваля работата на който и да е министър, ние като асоциация сме единствено коректив. Надяваме се редовното правителство, в лицето на новия министър Кирил Вътев, да подобри политиката спрямо земеделския бранш, да продължи да защитава националния интерес на нашите производители, за да останем един стабилен земеделски бранш и националната сигурност да е защитена.

Кое е първото нещо, което новият земеделски министър трябва да направи и какво е важно, за да води едни успешни политики?

На първо място е екипът, с който ще работи. На второ място, това е политиката, която ще предприеме спрямо браншовите организации. Ние имаме голям експертен потенциал да даваме становища, да подпомагаме работата на министерството и естествено, най-важното е да се ограничи политическият натиск. Господин Вътев е познат в сектора, но това какъв човек си в бранша няма нищо общо с това какъв министър ще бъдеш, само действията му ще покажат. Ние се надяваме на един конструктивен диалог занапред, за да можем да работим в името на целия земеделски сектор.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Юни 2023



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg