Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Събота, 27 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Растителна защита Брой: Юни 2023
Матено Форте – иновативният хербицид от Байер
Цяло съзвездие от решения за растителна защита и семена – във фокуса на Агро Арена 2023

Матено Форте – иновативният хербицид от Байер

print

e-mail facebook

Край село Кукорево, обл. Ямбол, се състоя традиционната за Байер КропСайанс Агро Арена, на която присъстваха много фермери. Тя беше посветена на иновативните решения в растителната защита на компанията.

Агро Арена край Каспичан, въпреки дъждовното време, събра над 100 земеделци на опитното поле на фирма „Клас Агро“. В полева демонстрация бяха представени опити с трите основни култури - пшеница, царевица и слънчоглед и продуктите за растителна защита, с които са изведени опитите.

Водещи технологии за опазване на пшеницата от плевели и болести.

Акцент на събитията беше селективният системен хербицид Матено Форте. Продуктът се прилага в доза 200 мл/дка след сеитба преди поникване.

Матено Форте е с три активни вещества и контролира успешно както ключови широколистни плевели, така и трудните житни плевели, обясни Милен Начев, Регионален специалист Продажби и маркетинг в Байер КропСайанс. През този сезон наблюдавахме, че дори и при паднал дъжд след два месеца от приложението на продукта, той се активира и започва да работи.

Третираните с Матено Форте площи се увеличават, съобщи Илия Бибишков, Мениджър „Ключови клиенти“ за Южна България. С него могат да се решат проблеми още от ранна есен след сеитба до късна пролет. Той упражнява контрол на зимно-пролетните ефемери. Приложен навреме, продуктът работи около 3 месеца и се реактивира с всеки паднал дъжд, като контролира плевели с височина от 2-4 см. Хербицидът отлично контролира технологична рапица и напълно унищожава власатка и райграс.

На полето са приложени два хербицида за смесено заплевеляване, а именно - най-новият продукт на Байер - Инсело®, който контролира, от една страна, житното заплевеляване, като райграс, див овес, лисича опашка, ветрушка, от друга - широколистното заплевеляване, ако имаме преобладаващо широколистно заплевеляване следва да прибавим половин доза Секатор® като партньор.

Предимствата на хербицидите на Байер са кодирани в антидотната технология, което ги прави изключително селективни към културните растения.

Вторият продукт, приложен на опитното поле в Каспичан, е Хусар® Клас, хербицид за смесено заплевеляване, който унищожава трудните за контрол широколистни плевели, както и житно заплевеляване. Продуктът може да бъде приложен както наесен, така и рано напролет.

Технологията за отглеждане на пшеница е продължена с три фунгицида, като за първо третиране е приложен Инпут®. Той съдържа протиоконазол и спироксамин с действие срещу ръжди и фузарийно кореново и стъблено гниене. След това са приложени още два от новите фунгициди на компанията, а именно Аскра® Експро за второ третиране и Каюнис®.

Аскра Експро е единственият фунгицид на пазара с две SDHI активни вещества в комбинация с протиоконазол, които осигуряват зелен ефект и добър контрол срещу гъбни болести. Вторият фунгицид за второ фунгицидно третиране Каюнис® е наречен физиологичният продукт, благодарение стробилурина, който съдържа и SDHI.

Обеззаразете пшеницата преди сеитба

В края на вегетацията на пшеницата е време за решение за обеззаразител. Предложението от Байер е Баритон® Супер, който е втора професионална група на употреба. Той работи изключително срещу болести, пренасяни със семената, като осигурява контрол на праховита главня, фузарийно кореново гниене, снежна плесен.

Байер предлага и обеззаразителя Раксил®. Еталон в направлението контрол на праховита и твърда главня при пшеницата, който е в непрофесионална група на употреба.

Какви са промоционалните пакети на Байер?

  • При закупени 100 л Баритон® Супер с 40 торби рапица, продуктовият бонус е 10% семена рапица и 5% промо количество на Баритон® Супер.
  • При закупуване на Баритон® Супер 100 л с Матено® Форте 100 л, бонусът е 5% промо количество Матено® Форте и 5% промо количество Баритон® Супер.
  • При закупени 50 л Баритон® Супер и 15 л Децис® 100, бонусът е 1 л Децис® 100.

Байер – специалистът в царевица

Край Каспичан технологията при царевица представи Александър Димитров, регионален представител за Варна в Байер КропСайанс България. Той обясни, че Мерлин® Флекс работи перфектно в съчетание с вегетационните хербициди Капрено® и Монсун® Актив. Байер през годините показа, че с една изключителна технология почвено и вегетационно може да изчисти полетата от самото начало на развитие на царевицата. По този начин се осигурява по-висок добив, и при сушава, и при влажна година. Приложен в ранни фази, Мерлин® Флекс не стресира царевицата благодарение на антидота си. Друго негово ценно качество е, че е фотостабилен. Няма загуба на активно вещество при много силно слънцестоене и дълъг период без дъжд.

Капрено се прилага във фаза до 6-ти лист на културата, като ще опази полето чисто до края на вегетацията.

На по-късен етап в технологията към Мерлин® Флекс е включен Монсун® Актив, който се справя със смесеното заплевеляване с широколистни и житни плевели, в това число балур от коренища, дори и в късна фаза.

Генетика на Байер при маслодайните култури

Употребата на биодизел в ЕС да бъде минимум 14% до 2030 г. остава като приоритет. Това означава, че рапицата ще бъде ключова през следващите години. Пазарният дял на рапица Декалб® е 36% за 2022 г., което нарежда компанията на първа позиция в страната.

Тази година Байер предлага 6 конвенционални хибрида рапица и 5 в Клиърфийлд сегмента. Ключови хибриди от CL сегмента за тази есен са: ДК Имув, ДК Имарет, ДК Имортъл и ДК Импринт.

Байер продължава офертата си „застраховка при непоникване на рапицата“, която покрива разходите за вложените семена и за предходната година обезщетените стопанства бяха над 120 броя.

Семената са третирани с обеззаразителя Acceleron Elite, подчерта Николай Черкезов, Регионален мениджър за Южна България.

Байер гарантира добри резултати при жътва, ако при маслодайната култура е изведена следната технология:

  • приложение на Децис наесен и рано напролет срещу стъблен скритохоботник
  • при изнасяне на цветоносното стъбло - Тилмор, за контрол на фома, във фаза зелен бутон - Пропулс за контрол на склеротиния.
  • трето внасяне на Децис срещу рапичен цветояд.

В портфолиото слънчоглед хибридите са 2 - единият е устойчив на трибенуронметил, а другият - на имазамокс. Това са DK Хъдсън и DK Еленис, които се характеризират с изключително висок добив и масленост.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Юни 2023



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg