Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Неделя, 28 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Технологии Брой: Юни 2023
Вместо разорани полета – перфектни рапични посеви
Каква е рецептата за възстановяване на растенията от хербициден стрес

Вместо разорани полета – перфектни рапични посеви

print

e-mail facebook

В края на месец май 2023 г. земеделски производител от района на Ихтиман решил, че ще разоре полето си с рапица. Причината - при внасяне на биостимулант чрез пръскачката, поради невнимание и недобро измиване, остава количество от противошироколистен хербицид, с който преди това била третирана пшеница. Вредата е нанесена и само след около десетина дни негативният ефект е проявен. Посевът бил в окаяно състояние - централното стъбло било с аномалии, изкривено и напукано, страничните разклонения липсвали. Вегетацията на растенията била силно затруднена. Именно затова земеделецът решил да разоре полето, но преди това се консултирал с регионалния представител на Лебозол - Стоян Маринов. Той обаче дал решение, което променило намеренията на земеделеца. Консултантът препоръчал маслодайната култура да бъде третирана с коктейл от микро- и макроелементи и аминокиселини. В рецептата бил включен универсалният и незаменим продукт на немската компания Аминозол®- животворни за растенията аминокиселини, а също така - Lebosol®-Манган-Нитрат 235 и Lebosol®-Бор.

Така ефектът от хербицидния стрес бил елиминиран. Видимо 30 дни след приложението на продуктите посевът е напълно възстановен. Растенията се развиват много добре, встъпили са в активен цъфтеж, има много странични разклонения. В момента се наблюдават добре озърнени и много на брой шушулки, за да формират един добър добив.

„Това го може само Лебозол“, лаконичен е Стоян Маринов и обяснява защо.

В Аминозол® се съдържат 66,3% органично вещество. Това се равнява на 670 г аминокиселини в литър, също има 112 г органичен азот. Lebosol®-Манган-Нитрат 235 съдържа водоразтворим манган 235 г в литър, в комбинация със 120 г нитратен азот, а в Lebosol®-Бор е включено 150 г активно вещество на литър бор-етаноламин.

Безспорно торовете Лебозол спасяват растенията от хербициден стрес и стрес, предизвикан от неблагоприятни абиотични фактори. Те дават сила на растенията и помагат на културите да разгърнат добивния си потенциал. Добивите доказано са по-високи.

„Моят съвет е торовете Лебозол да са неотменна част от технологията за отглеждане на всяка една култура. Инвестицията в качествена храна за растенията многократно се отплаща. Апелирам към всички наши приятели и партньори - не пестете средства от листно торене, защото всяка отстъпление от схемата за добро отглеждане на културите ще бъде отстъпление от добива“, каза регионалният представител на Лебозол.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Юни 2023



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg