Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Събота, 27 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Добри практики Брой: Юли 2023
Супер бърза жътва с Shelbourne
Агро Тренд БГ с пълна гама техника от Агримат

Супер бърза жътва с Shelbourne

print

e-mail facebook

Фирма Агро Тренд БГ обработва 11 хил. дка със зърнено-житни култури в Ямболския регион. След дълги години на засушаване собствениците на земеделската фирма решили да преминат на Но-Тил. И естественият избор бил доставчикът на техниката да бъде фирма Агримат.

За фирма Агримат единият от съдружниците Стефан Георгиев разбрал след като гледал клипове, търсейки повече информация за технологията Но-Тил. Така се натъкнал на Александър Китев. „Стана ми интересно това, което прави от дълги години и реших да му се обадя и да разбера повече за неговото стопанство.“

Така към днешната стопанството вече изцяло е оборудвано с техника от Агримат.

Жътвата започва с Shelbourne

В края на юни жътвата на пшеницата е в разгара си. Влажното време притиска фермерите. Но тук в това стопанство зърното ще бъде прибрано качествено, благодарение на стрипер хедера Shelbourne.

„Ние сме силно впечатлени от това как работи той. Ползата от него е, че е бърз, осигурява високо качество на зърното, имаме нисък разход на гориво, имаме спокойствие“, потвърди Стефан Георгиев.

В края на юни в почти цялата страна вали дъжд ежедневно, почвата е преовлажнена, но от Агро Тренд БГ прибират реколтата в кратките прозорци между преваляванията. А тези, които жънат с конвенционални хедери, нямат такава възможност, понеже влагата е по стъблата на пшеницата и това ограничава влизането на комбайните.

„Жътвата със стрипер хедера Shelbourne започва по-рано, защото той прибира само зърното от класа, а не заедно със сламата. Това ни помага доста по-рано да влезем в полето“, допълни земеделецът. Shelbourne доказано увеличава производителността дори в преовлажнени посеви. Земеделци-колеги на Стефан се оплаквали, че жънели максимум по 150 декара на ден със затруднение.

Производителността на Shelbourne на ден е между 600 и 700 дка. Скоростта на жътвата е от порядъка на 8-9 до 10 км/ч. Работната му ширина е 9,5 м и е направен от изключително здрави елементи.

Жънете царевицата с адаптери Allochis

„Тази година стопанството за първи път ще ожъне царевицата с адаптер Allochis. „Тези хедери прибират само кочаните, а стъблата остават на полето – там, където им е мястото“, разказа още Стефан Георгиев.

Pierobon - за надеждна сеитба

След дълго проучване на пазара съдружниците се спрели на сеялките Pierobon за пролетна и есенна сеитба. „Това е най-подходящата техника за нашето стопанство. В сухи условия несъмнено всички сеялки се представят добре, но интересното е във влажни години какво ще направят. А нашите, които купихме от Агримат, се справят безупречно. Те са с прецизно сеене, като всеки ботуш си има датчици и отчита всяко едно семенце, което преминава от там. По този начин всеки може да си следи сеитбата. Ако има запушване на ботуш, може да го отстрани индивидуално и по този начин да се получи доста добър процент успеваемост. Резултатът е изравнен посев. Доволен съм от Агримат, защото получаваме адекватен и навременен сервиз.“

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Юли 2023



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg