Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Събота, 27 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Иновации Брой: Юли 2023
Ден на иновациите в Нови Сад, Сърбия
Организатори са компаниите Nufarm и Nuseed

Ден на иновациите в Нови Сад, Сърбия

print

e-mail facebook

В град Нови Сад, Сърбия, се проведе първият по рода си съвместен Ден на иновациите, организиран от Nufarm и Nuseed.

„Целта на събитието е да покажем на нашите клиенти и дилъри силата на двете компании, които предлагат пълен пакет от решения за земеделието“, заяви Хуан Сакеда, мениджър продажби на Nuseed за Западна и Централна Европа.

Нови решения при слънчогледа отвъд добива

„Това е нашето първо комбинирано събитие с Nufarm в Европа. Причината да бъде в Сърбия е, че тук развиваме селекционна дейност. Предлагаме решения отвъд добива чрез нашето голямо слънчогледово портфолио за Европа. Представяме ултра ранни хибриди слънчоглед, имаме отлични предложения в маслодайния сегмент и стигаме до конфекшън хибридите. В България много актуална е Експрес технологията. В тази връзка нашите хибриди са с различна ранозрелост. Също така те са много добро решение за контрол на синята китка в слънчоглед“, допълни Динчер Ерен, агрономически мениджър на Nuseed за Европа.

Ани Димитрова, мениджър бизнес развитие на Nuseed за Централна и Източна Европа, посочи: „Най-новите хибриди в Европа за първи път се тестват в опитната ни станция в Сърбия. Тук видяхме хибриди, които съвсем скоро бяха представени на пазара – най-вече от Експрес технологията, като надграждането при тези хибриди е, че имат много висока устойчивост на множество раси мана и на синя китка до раса H.“

Сред гостите на събитието беше Християн Христов от фирма Бревис, която е дистрибутор на конфекшън хибридите на Nuseed. „Това са хибриди за директна консумация, а на полето видяхме ХЛ хибриди и черен слънчоглед за чоплене и белене. Nuseed ще започнат да предлагат технологията Експрес за конфекшън хибридите, което е голяма новост. Точно те ще бъдат най-търсени на пазара през следващата година. Конфекшън хибридите носят добавена стойност, пазарът за тях е по-различен. Партньорството ни с Nuseed е повече от 10 години, благодарение на тях успяваме да отговорим на все по-взискателния пазар на слънчогледи за директна консумация.“

Карината – културата на бъдещето

„Най-голямата новост, която представихме в Деня на иновациите, е културата карината - тук я видяхме на живо. Имаме информационен център за нея, където земеделците могат да се запознаят със спецификите на културата и технологията на отглеждане. Бъдещият фокус е към карината, тъй като приложението й ще има много ползи както за земеделците, така и за околната среда“, каза Ани Димитрова.

Карината е устойчива енергийна култура. На първо място тя е покривна култура, която се отглежда между основните сеитбообороти. Тя предпазва почвата от ерозия и загуба на въглерод, нейната огромна надземна и подземна биомаса премахва въглерода от въздуха и го съхранява в почвата, и подобрява условията за развитие на следващите култури. Прибира се преди засяването на основната култура.

Маслото от културата може да се използва като заместител на изкопаемите горива. Прибраното зърно се смила в нехранително масло за използване като нисковъглеродно усъвършенствано авиогориво, което помага да се заменят изкопаемите горива и да се постигнат целите за намаляване на въглеродните емисии.

При преработката на карината може да се произвежда не-ГМО високопротеиново брашно за фуражи.

„На този етап в Европа културата карината е на фаза изпитване, правят се тестове за най-подходящия период на сеитба, както и опити в различни държави, при различни условия. В България също се правят опити с тази култура“, каза Ани Димитрова,

Третият акцент в Деня на иновациите беше соргото. Nuseed предлага няколко хибрида сорго – за зърно и силаж. Заради засушаването, соргото става все по-атрактивна култура. Освен това то има значително по-ниски производствени разходи.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Юли 2023



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg