Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Събота, 22 Юни 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Добри практики Брой: Август 2023
Христина Денева, член на Асоциацията на българските застрахователи: Застрахователят изплаща обезщетение, независимо от процента на увреденост на реколтата
Има държави, в които земеделското застраховане е задължително

Христина Денева, член на Асоциацията на българските застрахователи: Застрахователят изплаща обезщетение, независимо от процента на увреденост на реколтата

print

e-mail facebook

Климатичните промени атакуват земеделието от години. Какво е необходимо да направят земеделските производители, за да застраховат бизнеса си?

Необходимо е първо да решат да се застраховат и да се ориентират към застрахователните компании на пазара, които имат традиции и опит в земеделското застраховане. След което се попълва въпросник. Правят се предварителни огледи на културите и застраховката влиза в сила. През последните години има една положителна нагласа за застраховане и тази тенденция трябва да продължи.

Кога е периодът за застраховане?

Ние се съобразяваме с така наречената селскостопанска година, която като цяло започва през септември-октомври със засяване на есенниците, през пролетта идва застраховката на пролетниците.

Какво най-вече се застрахова?

Това са различни видове култури - пшеница, ечемик, тритикале, зимна маслодайна рапица, слънчоглед, царевица, реколтата на овощни насаждения, лозя. Зеленчуковите култури в по-малка степен. Покриват се рискове, свързани с природни бедствия - градушки, бури, проливни дъждове, наводнения. Покриват се също така пожари. Застрахователите покриват и рискове като измръзване и изтегляне при житните култури, осланяване при овощните видове.

Какво може да очаква стопанинът, когато реколтата му е унищожена на 80, на 100 процента?

През последните години се случиха изключително тежки събития и градушки, бури и наводнения. Винаги, когато се случи подобно нещо, се появява министърът на земеделието, който казва, че ще помогне на пострадалите стопани, но каква е разликата. Когато се застраховате, вие имате някаква сума на декар, която сте избрали и в зависимост от това каква оценка и оглед ще се направи от екипите и каква степен на увреденост на растенията ще се даде и такова обезщетение ще получите. Ако да кажем, 100 декара са застраховани по 100 лв./дка, а степента на увреденост е 80 процента, ще получите това, което е реално 80 процента. Да, могат да възникнат спорове със застрахователите, но те са в рамките на 5-10 процента, не повече, но ако не се застраховате и разчитате изцяло на държавна помощ, то реколтата ви трябва да е пропаднала тотално на 100 процента. Това означава, че ако примерно реколтата е пропаднала на 90 процента, няма да получите абсолютно нищо. При застрахователите не е така. Ще получите това, което е установено при огледа, докато при ДФЗ нещата стоят по различен начин.

Казахте, че се наблюдава положителна тенденция при застраховането…

Застраховката е превенция и в други европейски държави застраховането се случва в по-голям обем, а при нас през последните години има едно нарастване на търсенето на тази застраховка, но това се случва с много бавни темпове. Има държави, в които земеделското застраховане е задължително. То е обвързано със субсидиите, които се получават. В тези държави, където земеделското застраховане е задължително, при тях в този процес на застраховане са обвързани трите страни - държавата, земеделските производители и застрахователите. Много се работи. Мога да ви дам пример в съседна Румъния - държавата например, дотира застрахователните премии на земеделците до 70 процента, а при нас този процент в зависимост от различните видове култури е много по-малък. Работи се в тази насока, но нещата се случват бавно.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Август 2023ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg