Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Събота, 27 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Бизнес Брой: Август 2023
Уникален бизнес модел в зайцевъдството у нас
Затворен цикъл на производство в семейната ферма на семейство Симеонови

Уникален бизнес модел в зайцевъдството у нас

print

e-mail facebook

„Зайцевъдните ферми у нас намаляват, но ние сме единствената в България ферма за отглеждане на зайци и преработка до краен продукт“, това споделя в предаването „Те победиха“ Николай Симеонов.

В началото започнал с един триетажен зайчарник с 6 клетки, като зайците ги гледали за собствена консумация. И от хоби заниманието прераснало в бизнес – сега вече са стигнали до 50 майки, което за България е доста сериозно. „Това са домашни зайци, които се отглеждат на двора, на открито. Надграждаме фермата, затворихме цикъла с производството на 7 продукта от заешко месо, които са без добавки и консерванти. Единственият консервант в тях е хималайската сол. Заешкото е подходящо при захранване на бебета, защото то най-лесно се усвоява от човешкия организъм, то е с нулево съдържание на холестерол, съдържа малко мазнини, висок процент протеин, чисто и здравословно месо. Подходящо е за всякакви възрастови групи.

Продуктите се предлагат в малки бутикови магазини.

Бъдещите амбиции на Николай Симеонов са много ясни: „Искам да се разраснем, да направя нещо повече, всичко до тук съм постигнал със заеми, не съм получил никаква помощ от държавата. Проучвам, ако се отвори програма за подпомагане на малки ферми, да кандидатствам, за да не тегля отново кредит. Но ако трябва, ще го направя, защото аз искам да вървя напред.“

Синът му Николай Симеонов-младши тази година е завършил средното си образование и е на етап да бъде официално назначен във фирмата. „Винаги е помагал, когато имаме нужда, на него му харесва – първо дистрибуцията, разнасянето по магазините, контакта с хората. Със зайците също много добре се справя и да се надяваме, че ще може да е пълноценен и навсякъде да ме замества“, разказва бащата.

Младежът споделя, че досега възприемал живота като детска игра, но сега след като завършил хореографското училище в София – „малко ме хваща страх колко труден е животът. Но в баща ми виждам стабилна опора до мен, която ми помага да вървя напред и смело да крача в живота. Подкрепата на моите родители ми дава стимул да се развивам напред. Спорим, но в спора се ражда истината, вкъщи сме баща и син, на работа сме колеги, разграничаваме нещата.“

Хората никога не губят – или печелят, или се учат – философски обобщава Николай-младши. А това важи и за живота, и за бизнеса.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Август 2023



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg