Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Събота, 27 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Август 2023
Да знаеш езика на пчелите
Пчеларите Титови от Ръжево Конаре – пример за образцово стопанство

Да знаеш езика на пчелите

print

e-mail facebook

Още като наближите стопанството на семейство Титови край пътя на Ръжево Конаре, веднага разбирате, че става дума за истински отдадени на пчеларството хора.

Бившият техник на боен самолет Гени Титов може с часове да разказва за своята работа в пчелина. А Пенка Титова е бъбрива и работлива – като пчела. „Който не обича пчеличките, да не се захваща с тази работа. Защото те са живи същества и не е хубаво ние, хората, да ги тормозим“, по женски се тревожи тя.

Гени разсъждава по-мащабно – колко е лошо, че има толкова нерегистрирани пчелини на територията на страната. Болестите по пчелите идват тъкмо от тях. Затова е радостен, че тази година местните пчелари в региона успели да се организират и да третират по едно и също време. Това е добра гаранция за здрави пчелни семейства.

Иначе пазарът е ясен – пълна стагнация в световен мащаб. „Тази година ще си продаваме меда от миналата, защото имаме количества на склад, а следващата – от тазгодишния“, обяснява Гени.

Пръсканията, които причиняват смъртност в пчелините, също е болна тема. Гени разказва за загубите, които е понесъл, но е съгласен, че това е въпрос на добра комуникация между пчелари и земеделци.

Хроничен е и проблемът с Националната програма по пчеларство, която от тази година е с ново име. Името, обаче няма значение – важното е, че тя винаги е закъсняла и не обслужва реално нуждите на българския пчелар. Неяснотите около сегашния програмен период са много. Гени обаче смята, че т. нар. субсидаджии не се задържат дълго в пчеларския сектор. „Ако не си гледал пчели и си правиш сметка как ще взимаш едни субсидии за тях, аритметиката излиза погрешна. Нужно е повече. Най-вече – любов към пчелите. Те само ни дават, а ние ги ограбваме“, казва Гени. И просълзен си спомня за своя баща.

През 2008 година сегашното място, където е пчелина на Гени и Пенка Титови, било просто една нива. Днес то е образец на добре поддържан пчелин. Кошерите греят, наредени като войници, пространството между тях е перфектно поддържано, има и цветна градина, която е слабост на бившата библиотекарка Пенка. Тя изоставила професията, за да бъде до своя Гени.

„Всичко сами сме си правили“, простичко обясняват Титови. Те са като скачени съдове – не могат един без друг. С часове работят по пчелина и това ги прави щастливи. Човек остава твърдо убеден, че семейство Титови знаят езика на пчелите. Просто няма как да е иначе – така красив и мераклийски поддържан е техният пчелин.

 

Автор: Анета Божидарова
Целия материал четете в брой Август 2023



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg