Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Събота, 27 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Инвестиции Брой: Септември 2023
Конференция и изложение за птицевъдния сектор се проведе в София
Smart Poultry World - иновативният свят на птицевъдството

Конференция и изложение за птицевъдния сектор се проведе в София

print

e-mail facebook

Птицевъдството преминава през дигитална трансформация, задвижвана от нови технологии, които позволяват по-високи нива на производителност, устойчивост, здраве на животните и качество на храните. Последните иновации в технологичното оборудване, енергийната ефективност, храненето, здравеопазването и генетиката бяха представени на Smart Poultry World в София.

Официални гости на събитието бяха министърът на земеделието Кирил Вътев и председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев. Организатори са Bul X и Съюза на птицевъдите в България.

Приветствия към гостите на форума отправи председателят на Управителния съвет на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов.

„Това събитие предоставя уникална възможност за обмен на идеи, знания и опит. Уникалният формат дава форум за обществен диалог между иноватори, експерти и птицевъди от целия регион. Тази конференция стартира през далечната 1975 г. От 1991 година тази стара традиция е продължена от Съюза на птицевъдите в България. Сега в партньорство с Бул Х и Интер Експо Център София се надяваме да поставим София на европейската птицевъдна карта, а Smart Poultry World да привлича все по-голям интерес”, каза в приветствието към участниците на събитието Ивайло Гълъбов.

Поздравления към участниците отправи и министърът на земеделието г-н Кирил Вътев. „С огромно удоволствие и нескрита гордост заставам пред вас във връзка с провеждането на това прекрасно събитие на Съюза на птицевъдите. Птицевъдството е един от трите стабилни сектора в България. Другите два са свиневъдство и зърнопроизводството. Много искам и полагаме всички усилия с целия екип на Министерството на земеделието и храните, хранително-вкусовата промишленост да е ориентирана към пазара, както птицевъдството и свиневъдството. Зърнопроизводството е в пряка зависимост от борсовите цени, които невинаги следват икономическата логика и себестойността на отделните култури. Интегрирането на зърнопроизводство и животновъдство е моделът, който може да намали тази зависимост. Затова новото, по което работим, е изграждането на агрохранителните вериги, за да може всички да познават взаимоотношенията по пътя от полето до масата. Така че ни предстои много работа...”, каза министър Вътев.

Приветствие към птицевъдния сектор отправи и председателят на БСК Добри Митрев. „За мен е огромна чест да бъда отново гост на международното изложение. Изключително съм щастлив, че има организации като Съюза на птицевъдите в България, които се грижат и работят за развитието на своя сектор. Впечатлен съм от темите, които са заложени в конферентната програма. Обсъждането на новите технологии и иновации могат да надградят възможностите за развитие на сектора”, сподели Митрев.

Видео обръщение към гостите отправи и председателят на комисията по земеделието, храните и горите Г-жа Десислава Танева. Тя подчерта, че пред птицевъдите се задават нови предизвикателства, заложени в Зелената сделка. Изрази надежда, че ЕС ще намери общо решение за намаляване на въздействието и икономическите загуби от войната в Украйна.

Деловата програма даде отговори на много въпроси, сред които: добра ли е ефикасността на кокцидиостатиците, какъв е пътят към автономната ферма и кои са най-добри практики в събирането, съхранението и анализа на данни. Пред птицевъдния сектор бяха представени алтернативни системи за отглеждане и снасяне на яйца, решения за намаляване на потреблението на газ и електричество, ново поколение имунокомплесни ваксини, устойчиви практики и интеграция на възобновяема енергия, автоматизация и роботизация на индустриалното производство.

Поканените лектори са експерти с богат опит и международна репутация. Изложението беше разположено на площ от 2500 кв. м с 44 щанда. В събитието имаше участници от България, Гърция, Румъния, Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Молдова, Северна Македония, Албания, Черна Гора, Турция и други.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Септември 2023



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg