Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Събота, 27 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Земеделска техника Брой: Септември 2023
Shelbourne осигурява по-високи добиви – как?
Александър Китев разкрива детайлите на Но-Тил жътвата

Shelbourne осигурява по-високи добиви – как?

print

e-mail facebook

Жътва на Но-Тил поле със стрипер хедера Shelbourne в стопанството на Александър Китев. На 26 юли 2023 г. беше последният ден за прибирането на пшеницата от полетата на Но-тилъра. Точно преди 9 месеца на същото поле беше прибрана царевица с Но-тил адаптера Allochis и веднага след комбайна полето беше засято с Но-Тил сеялката на Pierobon. Тя се е справила с голямото количество растителни остатъци от царевицата, за нея не са проблем нито сухи, нито влажни условия. „Сега виждаме този прекрасен подреден посев, който е доказателство, че сеялката на Pierobon се справила идеално“, сподели земеделският производител Александър Китев.

Все повече хедери Shelbourne у нас

Той разказа, че все повече земеделци в България и Румъния оценяват предимствата на стрипер хедерите Shelbourne. През миналата година фирма Агримат е доставила 18 хедера, а през тази - 22 хедера. Общо за 6-те години присъствие на бранда Shelbourne на българския пазар, работещите стрипер хедери са 68 броя, 10 от които в Румъния. „Особено това лято, където имаше чести превалявания, фермерите бързаха да приберат зърното. Тези, които бяха оборудвали комбайните с хедери Shelbourne, успяха двата пъти по-бързо да приберат зърното в складовете си и качеството му не беше силно повлияно от преваляванията.“

Как работи Shelbourne?

Навеждайки стеблата напред, те застават едно върху друго и формират стена от стебла. Палците, които са със специален профил, се впиват в стеблата като гребен, прибирайки само зърното от класа, обясни Китев и разкри предимствата: „Не ни интересува колко влажна е сламата. Можем да влезем по-рано сутрин и да продължим да жънем до късно вечер. Единственото нещо, което ни интересува, е влагата на зърното. Ако влагата на зърното ни устройва, влизаме и започваме да жънем. Оттам нататък сламата дали е влажна, или зелена, по никакъв начин не променя влажността на зърното. Така че, веднъж имаме два пъти по-бърза жътва поради факта, че в комбайна не влиза слама и второто е, че можем да започнем доста по-рано и да продължим до късно вечер. Другият плюс е, че като превалява, ние можем да влезем ден-ден и половина по-рано да прибираме.“

Вече трета година хедерите Shelbourne са оборудвани с копираща система, която е изключително удобна, когато има полета с променлив релеф.

Още един от множеството плюсове на стрипер хедерите Shelbourne е това, че заради преваляванията тази година имаше вторично заплевеляване. След минаването на комбайна почти 99 процента от зелената маса на плевелите е останала на полето. Не е влязла в комбайна. Не е минала през ротора и през барабана. Не е влязла в бункера. Не е вдигнала влажността на зърното.

Високото и ненадробено стърнище е едно от важните условия за правилното прилагане на Но-Тил технологията, категоричен е Китев. Какви ползи ни носи това ненадробено стърнище? Първото е това, че на комбайна не му се налага да поема цялата слама и не му е необходимо толкова много време да отдели зърното от сламата. В този случай в комбайна постъпва само зърно и плява. Скоростта е два пъти по-висока, а разходът на гориво е по-нисък - от 750 до 950 мл/дка.

Високото стърнище пази завет и сянка на почвата, не позволява тя да бъде изпепелена от жарките слънчеви лъчи, съхранява влагата в нея. Всички тези условия са добра предпоставка за отличното развитие на покривните култури, които ще бъдат засети през септември. Ако оставим високото стърнище за сеитба на пролетници, то стърнището запазва много влага, която ще даде по-добри резултати при пролетниците.

Жътва с Shelbourne днес, по-високи добиви утре!

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Септември 2023



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg