Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Събота, 27 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Финансиране Брой: Септември 2023
МИГ – Чирпан – екип от сърцати и дейни хора, които помагат на местното предприемачество да се развива
Да обичаш местната територия

МИГ – Чирпан – екип от сърцати и дейни хора, които помагат на местното предприемачество да се развива

print

e-mail facebook

Вероятно малцина знаят какво е Местна инициативна група. Такива има в почти всяка малка българска община. Това е екип от сърцати и дейни хора, които живеят в малкия град и имат една нелека задача – да помогнат на местното предприемачество да се развива – с европейски средства, които се отпускат за развитие на селските региони.

Ще ви разкажа за МИГ – Чирпан. Изпълнителен директор на Местната инициативна група е Деляна Николова. Докато три дни любезно ни показва част от проектите, спечелени от местните предприемчиви хора през МИГ- Чирпан, телефонът й не спира да звъни. Деляна търпеливо разговаря с всеки. Защото това е първата нейна задача – да изслушва, да проявява разбиране, да пояснява как сложните неща изобщо не са толкова сложни. Особено когато имаш срещу себе си екип от експерти, който има опит в администрирането на проекти, в комуникацията с всички държавни институции, от които този проект е зависим.

В малкия град хората трудно си представят, че европейските пари могат да стигнат до тях. През Местната инициативна група това е възможно.

Просто трябва да прекрачите прага й. Или да я потърсите в интернет – на сайта на общината или в социалната мрежа.

Ще ви посрещнат, ще ви изслушат по човешки и ще ви дадат акъл какво да правите – с какъв проект и по коя програма да кандидатствате. Ще ви кажат какви документи са ви необходими, ще ви помогнат да направите проекта, своевременно ще ви напомнят за срокове, които трябва да спазвате. И най-важното – няма да ви подведат. Защото сте хора от един град и всички добре се познавате. Особено по-будните и предприемчивите.

Така в Чирпан две детски градини ще закупят оборудване, за да могат местните дечица да изявяват професионално своите таланти. Вече са закупени народни носии, защото традицията в малкия град е на почит. Когато им се радвате на поредното градско тържество, добре е да знаете, че това е станало възможно благодарение на усилията на МИГ – Чирпан.

Един личен лекар е оборудвал своя кабинет и може със спокойно сърце да посрещне своите пациенти, защото друго е да се оказва на място квалифицирана здравна грижа, вместо да пращаш хората до близкия по-голям град.

В образцовото село Зетьово малка фирма строи тротоар, Историческият музей в Чирпан ще се сдобие с нови витрини, за да има още едно място, което да привлича туристи. И така нататък, и така нататък. Възможности има колкото искате. Просто трябва да потърсите МИГ – Чирпан. И вашият бизнес изведнъж ще порасне. Малко бавно, но с лекота. Защото друго е да се работи на място - с хора, които познаваш. И които като теб обичат местната територия.

 

Автор: Анета Божидарова
Целия материал четете в брой Септември 2023



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg