Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Вторник, 23 Юли 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Октомври 2023
10 години Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните
Регион Лозница с изключителните си дадености беше определен от Асоциацията като Иновационен център

10 години Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните

print

e-mail facebook

Българска асоциация на малинопроизводителите е учредена в гр. Лозница и регистрирана през февруари 2013 година. Членовете й са над 200 малинопроизводители, които обработват над 2/3 от всички площи с малини и ягоди в България и произвеждат над 70% от индустриалната малина в страната.

През 2015 г. година Асоциацията приобщава към себе си останалите ягодоплодни култури - боровинки, къпини, арония, касис, киви и други, с цел по-пълна защита на производителите на ягодоплодни в България. Така асоциацията се преименува на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните /БАМ-Я/.

За пръв път България се включва в голямото семейство на Световната организация по малината IRO - Internationale Raspberry Organization през 2010 г. и е член на Управителния съвет. Това е организация с членове от 15 страни, на които се дължат 80% от световното производство на малини.

Представители на УС на БАМ-Я и активни членове организират и посещават национални и международни изложения, форуми, конференции и фестивали в различни точки на света като

Чили, Китай, САЩ, Канада, Германия, Испания, Италия, Сърбия, Полша, Нидерландия и други.

През 2018 г. като член на IRO БАМ-Я е домакин на Световната конференция по малината, която се провежда в Арбанаси с присъствие на представители от 25 държави производители на малини от цял свят.

Придобитите знания, опит и технологии се разпространяват и представят на членовете на БАМ-Я по време на ежегодните семинари, симпозиуми, форуми и специализирани изложения и Фестивали на малината.

Регион Лозница с изключителните си дадености беше определен от Асоциацията като Иновационен център, в който се отглеждат и изпитват различни сортове и видове малини и ягоди в стопанството на Айхан Хашимов, който е учредител на Асоциацията и член на УС. В същото стопанство се провеждат изпитания на високотехнологични малинокомбайни от различни модели и марки. България е лидер в Европа по брой на високотехнологични машини за прибиране на реколта от малини.

Насоки в работата на БАМ-Я:

Направление 1

Асоциацията провежда политика за контрол на процесите - от подбор на място, избор на видове и сортове малини, оптимални почвени обработки, прецизно поливане и торене, създаване на оптимални условия за ръчно или механизирано прибиране на реколтата и заготовка, до доставка по най-бързия и безопасен начин до пазара, складове, вериги или хладилници за последваща преработка и съхранение.

Направление 2

Асоциацията провежда активна работа с държавните структури - МЗХ, ДФЗ, БАБХ на ниво министър, зам.-министри и директори на дирекции и други за осигуряване на оптимален бизнес климат за малинопроизводителите, за увеличаване на потенциала за ефективно и безопасно производство и за покриване на национални и международни стандарти за хигиена и безопасност на продукцията като HCCP, ISO, GLOBALG.A.P и други.

Осигурява възможности за национални и европейски инвестиционни програми за внедряване на модерно оборудване, технологии, нови сортове и дигитални технологии за управление на процесите по прецизно напояване, торене, контрол на работната ръка и други, с финансово подпомагане от страна на МЗХ и ДФЗ.

КАРЕ Българска Асоциация на малинопроизводителите е активно работеща структура с висок административен капацитет с национално покритие. Има представителства в 17 области на страната и мрежа от комуникации дори с най-отдалечените членове от Добрич до Благоевград и от Бургас до Петрич. БАМ-Я е получила редица награди, грамоти и поздравителни адреси за принос в различни направления на българската икономика, селското стопанство, социалната политика и други.

Асоциацията постига своите цели чрез високомотивирани становища, участия в работни групи ТРГ, лоби в МЗХ, участие с право на глас в Комитет по наблюдение - до сдружаване и участие в сдружение от най-висша форма като Българска Аграрна камара и участие в УС на камарата.

При необходимост и след изчерпване на всички възможни дипломатични средства за постигане на целите неведнъж и по различни поводи правата на членовете на БАМ са отстоявани и с протестни действия.

Направление 3

В Асоциацията членуват и няколко хладилни предприятия, които са едни от най-големите и най-модерните в региона на Североизточна България, където са и регионите с най-голяма концентрация на малини и ягодоплодни.

Регион Лозница и регион Попово

Петър Петров е учредител на Асоциацията и член на УС, както и управител на най-голямото предприятие за замразяване и преработка на ягодоплодни в страната.

Другото предприятие е Родина Агро в гр. Попово и редица други по-големи и по-малки в страната.

От няколко години във връзка с глобалните климатични промени една част от малинопроизводството и ягодопроизводството започва да се пренася в защитени култивационни съоръжения - отопляеми и неотопляеми оранжерии. Към момента в страната има 56 оранжерийни стопанства с обща площ на оранжериите над 660 декара, като основната концентрация на оранжериите за Южна България е в Пловдивска, Хасковска и Благоевградска области.

За Северна България с най-голяма концентрация на отопляеми и неотопляеми оранжерии е отново Попово.

Оранжерийното производство на ягодоплодни гарантира сигурна защита на плодовете, както от неблагоприятни метеорологични условия, така и от потенциални замърсители от всякакво естество.

Оранжерийното производство на ягодоплодни осигурява устойчиви продоволствени доставки през всички сезони - стопанствата произвеждат висококачествени плодове, тествани за над 650 пестицидни остатъци, с доставки в национални и интернационални вериги.

Найден Петров, учредител и член на УС на БАМ, собственик на най-голямото оранжерийно стопанство с неотопляеми оранжерии за ягодоплодни в Северна България и с над 700 декара открити площи.

Димитринка Стоянова, учредител и член на УС на БАМ, собственик на най-голямото отопляемо оранжерийно стопанство в гр. Попово с над 700 декара открити площи с ягодоплодни за пресен пазар и преработка.

Направление 4

Българска асоциация на малинопроизводителите активно работи с българската наука в лицето на Аграрен Университет Пловдив и професори от катедри по Фитопатология, Ентомология, Физиология на растенията и хербология и други.

Институтът по овощарство Пловдив е партньор на БАМ-Я в селекцията и производството на висококачествен инвитро посадъчен материал на устойчиви на климатичните условия сортове, местни сортове и други високопродуктивни сортове малини и ягодоплодни.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Октомври 2023ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg