Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Неделя, 28 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Април 2011
Хроника на един предизвестен протест
За зърното и хората, парите и политиката

Хроника на един предизвестен протест

print

e-mail facebook

Ако до 15 март т.г. не бъдат изплатени 100% от всички европейски субсидии на земеделците, то на 21 март ще започнат национални протестни действия, обяви категоричното си решение УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите още в началото на миналия месец. Отправна точка за тяхното недоволство беше подписаният през месец юни 2010 г. меморандум с министрите на финансите Симеон Дянков, на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и с премиера Бойко Борисов. С него трябваше да се гарантира изплащането на дължимите суми. Към момента не е изплатено нищо, гневяха се зърнопроизводителите. „Има вероятност да дадат 20–30% , защото не са покрити стари задължения”, прозвучаха техните опасения.

В края на миналата година земеделците бяха също в стачна готовност и настояваха министрите на финансите и на земеделието да информират европейските институции за искането им да не плащат акциз върху горивата, които ползват, и данък върху евросубсидиите. Оплакаха се и, че получават едва 40% от европейските помощи в сравнение с колегите им старите страни членки и настояха за тяхното изравняване преди 2016 г.

Заедно с пролетта дойде и поредното недоволство на зърнопроизводителите

На 21 март, както се бяха заканили, българските зърнопроизводители започнаха протестите си в 20 области на страната. Действията си предизвестиха със специално обръщение към медиите. В него подчертаха, че правителството така и не е изпълнило поетите в меморандума от миналото лято ангажименти към бранша. Конкретизирани бяха и четири основни искания – оставката на агроминистъра Мирослав Найденов, незабавно изплащане на националните доплащания към евросубсидиите на всички фермери, закон и правилник за възстановяване на акциза върху горивата за земеделска техника, както и правила за устойчиво развитие на земеделието. „Нашата тревога, която поражда недоволство и протест, е обстоятелството, че писмено поети ангажименти на най-високо правителствено ниво не са изпълнени и никой не поема отговорност за това”, уточниха от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Протестите започнаха в 10 часа по области. В тях участваха около 4000 души, които излязоха по главните булеварди в самите градове, както и по околовръстните шосета. По пътищата бяха изкарани около 2000 селскостопански машини, предимно трактори. Половината от протестиращите бяха членове на асоциацията. Най-активни тази година бяха зърнопроизводителите в Добрич, Стара Загора, Ловеч, Сливен, Ямбол и Бургас. Подкрепа им обещаха и биопроизводители, животновъди и пчелари от тези региони.

Над 100 земеделски машини бяха изведени на околовръстния път край Добрич в знак на протест срещу земеделската политика у нас. Протестиращите 150–200 фермери от цяла Добричка област поискаха „да работим спокойно, да си планираме правилно бизнеса и оттам да сме по-ефективни и конкурентоспособни.”

Орлин Панев, говорител на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, маркира основните проблеми в сектора, свързани с нормативната уредба, правилата при получаване на субсидии, правилата при очертаване, при регистрация, при използването на земите от Държавния поземлен фонд.

Малко над 20% от производителите в Добруджа са получили субсидиите, изплатени от Брюксел, още през декември, заяви Стилиян Стоянов, земеделски производител от гр. Генерал Тошево. Земеделците бяха категорични, че осигуряват 10% от брутния вътрешен продукт на страната и всяко обещание към тях трябва да се изпълнява. Всички очакват много от сектор земеделие. Благодарение на селското стопанство България все още оцелява, беше категоричен Стилиян Стоянов. Затова нека управляващите да се замислят. Трябваше да се свърши малко чиновническа работа и днес нямаше да има фермери и техника тук на протести, каза производителят. В обръщението на Националната асоциация на зърнопроизводителите той припомни, че сектор земеделие осигурява поминък на над 300 000 души. Рентата, която се изплаща на собствениците на земя, възлиза на около 700 млн. лева.

Автор: списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Април 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg