Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Неделя, 28 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Иновации Брой: Май 2011
САЛСА – решение без неизвестни
Хербицидът е единственото засега решение за борба с кръстоцветните плевели в рапица

САЛСА – решение без неизвестни

print

e-mail facebook
Производителите на рапица вече могат да си отдъхнат, защото съвсем скоро ще имат на разположение решение на техните проблеми с опазването на посевите от проблемнитекръстоцветни плевели. От тази есен на пазара излиза съвършено нов препарат, като противодействие на двата най-големи врагове на рапицата – полския синап и дивата ряпа. Представлява инхибитор, който влияе на точките на нарастване на плевелите.
 
Салса – с отлични резултати
Салса е хербицид, чието действие върху плевелната растителност се изпитва на опитните полета на Аграрния университет в Пловдив под вещото ръководство на доц. д-р Тоньо Тонев. Когато залага за първи път хербицида, резултатите са повече от обнадеждаващи, твърди хербологът. Разбира се, необходими са още тестове, които да докажат безспорно резултатите при условията на България. Една година след старта на опитите поискахме експертното и независимо мнение на доцент Тонев.
„Всеки производител на рапица знае, че полският синап и дивата ряпа са голям проблем, той като са близкородствени до културата. Хербицидният препарат Салса съдържа 75% етамет сулфорон метил. Това е съвършено ново активно вещество с реалните възможности да контролира кръстоцветните плевели в рапицата. Практически досега никой друг хербициден препарат не беше в състояние да ги контролира. Откритието Салса предполага една прекрасна алтернатива във воденето на борбата с кръстоцветните плевели. Дори да контролира само тях, това е напълно достатъчно и е една голяма пазарна ниша за решаване на проблема. Всички останали екстри, които има продукта срещу някои други плевели, допринасят за това в бъдеще да бъде много търсен на пазара.”
 
Есенно третиране, а не пролетно
Идеалният вариант за приложение на Салса е от котилидони до осми лист на културата, но най-вече в ранни фази на развитието на плевелите, от първа до трета двойка същински листа (2–6-и лист). По препоръка на доц. Тонев внасянето трябва да става наесен, а не напролет. Изключително важно е продуктът да се прилага съобразно моментното състоянието на плевелите и развитие на културата, напомни доц. Тонев. Евентуално прибързано третиране може да доведе до вторично заплевеляване. Приложението на препарата е необходимо да е съобразено с метеорологичните условия, защото при топла и влажна есен се предполага нова вълна от плевели. Точната фаза на приложение е гаранция за ефективност. Приложен в оптималния момент срещу синапа и дивата ряпа, ефикасността му е над 90%, твърди доц. Тонев.

 

Автор: Диана Александрова
Целия материал четете в брой Май 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg