Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 26 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Май 2011
Субсидиите в земеделието – национален приоритет или игра на късмета
За изрядните плащания на „неизрядните” стопани или недопустимо лавиране с „допустимия слой”

Субсидиите в земеделието – национален приоритет или игра на късмета

Надя Попова

print

e-mail facebook
Не е лесно да си субсидиран български земеделец. Хем постоянно зависиш от капризите на климата, хем изцяло си подвластен на законовите разпоредби в сектора, които също като времето могат да те изненадат изневиделица. Жонглирайки между желанието да произвеждаш, амбициите да си изряден и усилията да си успешен, няма как да не усвоиш сложната нашенска гимнастика – да обработваш земята си разкрачен между законите и трактора. Но понякога, въпреки цялото си старание, професионализъм и трудолюбие, в крайна сметка се оказваш неизряден и длъжник на държавата.
На 25 март 2011 г. в сайта на ДФ „Земеделие” беше поместено съобщение, че 5803 бенефициенти неправомерно са взели субсидии за Кампания 2009, които ще им бъдат удържани от субсидиите за 2010 г. Новината е придружена с лаконично обяснение, че санкцията е заради заявени площи над допустимите за подпомагане. На бенефициентите бяха връчени актове за установяване на публични държавни вземания.
 
Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) веднага предприе действия за колективен иск за оспорване на неправомерното, според тях, санкциониране и неясните критерии, по които е извършено. Място за недоумение има – в списъка с бенефициентите, които трябва да възстановят субсидии, попадат и такива, които са очертали и обработвали едни и същи площи в три последователни кампании – за 2007, 2008 и 2009 г. Санкцията поражда и допълнителен проблем. Сред „неизрядните” са и производители с големи обработваеми площи, които заради наложените глоби от порядъка на 200 лв., не са наясно кога ще получат субсидиите си за 2010 г., така необходими за пролетната кампания и за всички агротехнически мероприятия, изискващи значителен финансов ресурс.
 
Около 60 земеделски производители от въпросния списък са призовани да възстановят на 100% субсидиите си за 2009 г. Сред тях е дружество „Макерман”, което трябва да върне на ДФЗ над 70 000 лв.
 
Създадено е през 2007 г. от Надя Попова и трима италиански граждани – Емануеле Тараско, Марко Мариотти и Карло Триунфо. Те развиват земеделска дейност, специализирана в биоземеделие и биоживотновъдство и в други европейски държави. Дружеството членува в италианската Асоциация на производителите на биологични и биодинамични продукти „Insieme per la natura-pro ber”. В България дружеството се занимава с биологично растениевъдство. „Макерман” ООД е сертифицирано от „BCS Oko Garantie” през 2009 г. и разполага със собствена земеделска техника. Стопанската му база е в село Буковлък, а обработваемата земя е около 350 ха – в землищата на Плевен, Върбица, Бръшляница и Буковлък. Към момента произвежда по биологичен начин твърда пшеница, слънчоглед и царевица. Продукцията реализира предимно в Германия и Италия.
 
„Макерман” членува в АЗПБ и в Българска Асоциация Биопродукти (БАБ), притежава и немски сертификат за биологично производство, издаден на база на всички необходими проверки и сертификационни процедури. „Имайки предвид занижените добиви при биологичното производство в сравнение с конвенционалното, средствата за подпомагане са от изключително значение. Тези 70 000 лева, разпределени върху цялата обработваема площ от 350 ха, са една малка част от завишените производствени разходи при биоземеделието”, заяви управителят на дружеството Надя Попова.  
Автор: Валери Станев
Целия материал четете в брой Май 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg