Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Сряда, 08 Май 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Земеделска техника Брой: Май 2011
Второто издание на „БАТА АГРО” – по-мащабно, по-добре организирано и с повече изложители и посетители
Христофор Бунарджиев – председател на УС на Българската асоциация на търговците на агротехника (БАТА)

Второто издание на „БАТА АГРО” – по-мащабно, по-добре организирано и с повече изложители и посетители

print

e-mail facebook
- Г-н Бунарджиев, миналата година беше поставено началото на най-мащабното земеделско изложение у нас – „БАТА АГРО”. Тази година амбициите Ви са то да бъде много по-голямо и атрактивно. Какво да очакват гостите?
 
- Изложбените площи на изложението са над 20 000 кв. м, което надвишава значително миналогодишните. Предвиждат се по-големи демонстрационни площи и по-добре организиран тест драйв. Подготвили сме, естествено, световни премиери на земеделска техника, но това ще бъде изненада за нашите посетители.
Ние от БАТА имаме амбицията с това второ издание да затвърдим миналогодишния успех на „БАТА АГРО” и да го превърнем в най-значимото селскостопанско изложение в България като форум за ефективно бизнес сътрудничество.
 
- Какво сте предвидили в съпътстващата програма на изложението?
 
- Желанието ни е да я фокусираме върху актуалните проблеми в сектор земеделие в България, както и върху въпросите, които представляват интерес за нашите клиенти – земеделските производители. Предвижда се кръгла маса с участието на представители на най-голямата немска организация на производители на земеделска техника VDMA, с която БАТА успешно си партнира. На форума ще бъдат поканени представители на МЗХ и Държавен фонд „Земеделие”, като целта е да разискват проблемите по прилагане на Програмата за развитие на селските райони и тяхното преодоляване.
 
- Какви са тенденциите на пазара на земеделска техника тази година – по-позитивно ли са настроени фирмите от бранша и съответно – фермерите?
 
- Миналата 2010 г. беше преломна за вноса на агромашини в България. Трендът, който в продължение на две години и половина упорито беше надолу, успя да се пречупи и дори в края на миналата година производителите бяха залети от повече поръчки, отколкото очакваха.
Няколко важни фактора бяха много благоприятни за българското земеделие. В една година на изключителни климатични трусове, в която Русия и Украйна бяха изгорени от сушата, Германия и Франция – залети от дъждове, а наводненията в Полша дори взеха човешки жертви, нещата се развиха положително за България. Още в края на 2009 г. имахме невероятни метеорологични условия. Зимата започна значително по-късно. Така дори най-слабите фермери успяха да засеят. През 2010 г. при продължението на стопанската година дъждовете дойдоха, когато имаше нужда. В крайна сметка, България се поздрави с най-добрата реколта от последните 22 години. Ефектът беше значителен, тъй като междувременно се случиха няколко значими събития на международната сцена, сред които рязкото повишение на цената на хранителните продукти. Това, заедно с високите добиви, благоприятства в страната ни да влезе много сериозна сума пари. По груби изчисления в България се произвеждат 4 млн. тона пшеница. Умножено по 150 лв. разлика в цената между 2009 и 2010 г., това прави 600 млн. лв., които производителите допълнително получиха. Подобно е положението при слънчогледа. Миналата година беше произведена рекордната реколта от 1,2 млн. тона. Ако ги умножим с поне 200 лв. разлика в цената, това са още 240 млн. лв. за бизнеса. Това означава, че в сектор земеделие добавената стойност между 2009 и 2010 г., като съберем 600 млн. лв. от пшеницата и 240 млн. лв. от слънчогледа, става близо 840 млн. лв. в повече за производителите. Дори можем да говорим за 1 млрд. лв. допълнително, защото същото е положението и при царевицата. В крайна сметка тези средства влязоха в българското земеделие. Естествено, най-голям в този случай е интересът към новите машини и съоръжения. В резултат рязко се увеличиха поръчките на машини.
 
- БАТА работи усилено, за да бъде в помощ на земеделските производители у нас. В последния доклад на КТИ това се доказва с констатацията, че се забелязва устойчива тенденция на обновяване на машинно-тракторния парк в страната. На какво се дължи това и в каква посока продължават усилията на БАТА за подпомагане моденизирането на българското земеделие?
 
- Деветдесет и два процента от комбайните в България са на възраст над 10 г. Подобно е положението и при тракторите. Това показва, че машинният парк е силно остарял и амортизиран, което изисква бързи решения, за да може през следващите години той да се обнови. В противен случай ни чака трайна загуба на конкурентоспособност. Не може да съществува модерно земеделие с 92% стари машини. Това лишава българския фермер от възможността да се конкурира с европейския.
БАТА пое инициативата да представи експертните данни на отговорните държавни органи, да инициира дискусия относно състоянието на земеделския парк и да съдейства с предложения и решения за излизане от кризата. В тази връзка БАТА е пълноправен член на постоянната работна група по Ос 1 към Комитета за наблюдения на ПРСР.
Автор: списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Май 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg