Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Сряда, 08 Май 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Гост на броя Брой: Май 2011
Стимулираме създаването на организации на земеделските производители с нови изменения на ПРСР
Зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова

Стимулираме създаването на организации на земеделските производители с нови изменения на ПРСР

Светлана Боянова

print

e-mail facebook
- Г-жо Боянова, на 11 февруари т.г. дадохте старт на информационната кампания на МЗХ за популяризиране и разясняване на мерките по ПРСР. Какви са наблюденията на експертите Ви за интереса и възможностите на земеделските производители да станат бенефициенти по програмата след проведените вече срещи-дискусии в някои градове на страната?
 
- До момента са проведени поредица срещи-дискусии между експерти на МЗХ и земеделски производители в градовете: Благоевград, Видин, Враца, Хасково, Смолян, Кърджали, Кюстендил, Велико Търново, Габрово, Монтана, Пловдив, Сливен, Ямбол, Перник, София, Пазарджик, Плевен, Ловеч, Стара Загора, Разград, Русе, Шумен. Информационната кампания продължава със срещи-дискусии в Търговище, Варна, Бургас и последната дискусия е на 19 май в Добрич. Акцентът е върху усвояването на гарантираните бюджети по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, изпълняването на бизнес плановете на вече одобрени кандидати по мярка 112 за млади фермери, потенциални бенефициенти по мярка 142 „Създаване на организации на производители”. Целта е да повишим интереса на земеделските производители и към мярка 214 „Агроекологични плащания”, както и да ги запознаем с условията за кандидатстване по мярка 213 „Плащания за „НАТУРА 2000” за земеделски земи”. До момента отчитаме много голям интерес към проведените срещи-дискусии. Земеделските производители задават много и разнообразни въпроси по места, като повечето са свързани с допустимите инвестиции по гарантираните бюджети, възможностите за кредитиране на одобрени проекти, попадат ли земите им в места по „НАТУРА 2000”, изисквания по отделните направления по мярка 214 „Агроекологични плащания”. За обратна връзка се попълват анкетни карти, в които фермерите отразяват мнението си за полезността на проведените дискусии.
        
- След настояването Ви да се акцентира върху усвояване на гарантираните бюджети по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” активизират ли се вече собственици на ферми втора и трета категория с проекти, осигуряващи им европейските стандарти на производство и препятстващи затварянето им до края на годината?
 
- Приемът по мярка 121, който беше насочен изцяло за инвестиции от гарантираните бюджети по нея, приключи на 3 април. По време на първия му етап са подадени 167 заявления за подпомагане по мярката. Предвиден е още един прозорец за прием на документи по 121 мярка – от 4 до 24 юли т.г.
 
- Кои са най-големите трудности и грешки в проектите по нея и с какво държавата подпомага и облекчава успешната им реализация?
 
- Земеделските производители имат нужда от разяснения относно допустимите инвестиции по гарантираните бюджети и предстоящите периоди на прием на проекти. Информационната кампания се провежда и с участието на експерти от Дирекция „Животновъдство” на МЗХ. По този начин земеделските производители получават комплексна информация за изискванията, които трябва да покрият по отношение на стандартите, свързани с качеството на суровото краве мляко, хуманното отношение към кокошки носачки, бройлери и свине. Фермерите получават информация и за мерките, предприети от МЗХ за увеличаване на размера на субсидията чрез държавна помощ за инвестиции, свързани с покриване на задължителните изисквания на фермите 2-ра и 3-та категория по отношение на качеството на суровото краве мляко за преминаването им в 1-ва група и за хуманно отношение към кокошки носачки. Освен това е осигурен ресурс за отпускане на кредити за одобрени проекти за упоменатите стандарти с преференциална лихва. На страницата на МЗХ редовно се публикува информация за предприетите мерки за опростяване на процедурите и за стартиралата от наша страна процедура за вдигане нивата на плащания по компенсаторните мерки от Ос 2 на ПРСР. За първа година се прилага и мярка 213 и фермерите, чиито земи попадат в зоните на „НАТУРА 2000”, ще могат да кандидатстват за плащания с общите заявления за плащания за единица площ.
        
- Голям ли е според наблюденията Ви броят на младите фермери, които няма да успеят да изпълнят бизнес плановете си като вече одобрени кандидати по мярка 112 и ще им се наложи ли да връщат средства?
 
- Все още е рано да се каже дали ще има млади фермери, които трябва да възстановяват средствата, получени като първо плащане по мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери”. Съгласно записаните в нормативната уредба процедури, първите проверки на място на част от младите фермери ще бъдат извършени на третата година, т.е. не по-рано от месец октомври 2011 г., тъй като първите договори бяха сключени през октомври 2008 г. Едва след приключване на тези проверки, ще разполагаме с подробна информация за броя на младите фермери, които не са успели да изпълнят заложените в бизнес плановете си дейности и инвестиции.
 
Подчертавам, че една от основните цели на информационната кампания е информиране на бенефициентите по мярка 112 по отношение на изпълнението на вече одобрените и изплатени бизнес планове. Именно чрез тази кампания ще запознаем младите фермери, че те трябва стриктно да изпълняват заложените дейности, инвестиции и цели, за да не се налага да възстановяват получените до момента средства. По отношение на възстановяването на вече получените средства по мярката, бих искала да уточня, че в случай на неизпълнение на договорни задължения, младият фермер не възстановява сумата, получена като първо плащане, единствено в случай на форсмажорни обстоятелства, но е недопустим за второ плащане. Във всички останали случаи, при които след административните проверки или проверките на място се установи неизпълнение на заложените в бизнес плана дейности, младият фермер следва да възстанови получената като първо плащане сума заедно със законовата лихва към нея.
        
- Кои са потенциалните бенефициенти по мярка 142 „Създаване на организации на производители” и с какво може да им се помогне да се активизират, за да получат така необходимите им средства по нея?
 
- Допустими бенефициенти по мярката са организации на земеделски производители, официално признати до края на 2013 г. Към момента членовете на организацията могат да бъдат само физически лица или еднолични търговци, регистрирани по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители като производители на земеделски продукти. С цел предоставяне на възможност повече лица да кандидатстват по мярката, от страна на Управляващия орган на ПРСР са предприети мерки за допълнително облекчаване на условията за кандидатстване, като са направени промени в шестото изменение на ПРСР. Една от основните промени цели включването на юридически лица като членове в организацията. Предложението ни е максималното участие на членовете-юридически лица в организацията да не превишава 50% от броя на членовете ù. Те трябва да са производители на видовете земеделски продукти, за които организацията кандидатства за признаване и подпомагане.
В шестото изменение на ПРСР сме предложили да бъдат включени като допустими за подпомагане и производителите на биотор от червени калифорнийски червеи. Сравнително големият брой ферми, разполагащи с площ между 250–1000 кв. метра, а именно около 50 такива, се занимават с отглеждането на червени калифорнийски червеи и те биха могли да създадат организации на производителите, които да подпомогнат производството и доставките на висококачествени продукти, отговарящи на европейските стандарти и на пазарните изисквания. По този начин ще се подпомогне и достъпа до пазара на малките и средните стопанства, които се занимават с отглеждането на червени калифорнийски червеи (тези стопанства към момента са над 250). За последната година броят на тези ферми се е увеличил с над 100. Чрез създаване на една такава организация ще се повиши добавената стойност на общата продукция и нейното ценообразуване, тъй като голяма част от животновъдните ферми са започнали да отглеждат червеи с цел да решат проблема с оборския тор, който те отделят. За периода юли 2008 г. до 2009 г. подадените проекти от млади земеделски производители, занимаващи се с отглеждането на червени калифорнийски червеи по мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери”, наброяват 70, като 62 от тях са получили одобрение. От страна на УО на МЗХ се насърчават именно младите фермери да създават организации на производителите като една от основните им цели е адаптиране на производството и продукцията на членовете към пазарните изисквания.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Май 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg