Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 26 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Земеделска техника Брой: Юни 2011
EZ-Steer – авангардното решение за практичните земеделци
Системите, които не грешат, идват с „НИК”

EZ-Steer – авангардното решение за практичните земеделци

print

e-mail facebook
В днешно време модерното мислене и практичността са понятия, които, когато се отнасят към земеделие, вървят ръка за ръка. Още повече това важи, когато фермерите търсят прецизност, ефективност и високи добиви. Това важи в пълна степен за арендатора Цветан Миков, който от 13 години успешно се занимава със земеделие. В момента обработва 42 хил. декара земя в Плевенска област – в землищата на село Ралево и град Пордим. Гордее се, че стопанисва добре площите и трудът му е възнаграден. А от това са доволни и арендодателите, които получават редовно пари за сключените с него договори.
 
Стратегическото решение
На какво се дължат успехите на плевенчанина? На това, че е в постоянно търсене и внедряване на новостите в областта на земеделието. Спомня си, как се запознал с продуктите на Trimble. Преди около 2 години по препоръка на негови колеги от Южна и Северна България решава да се възползва от една новост на българския пазар за онова време – система за прецизно земеделие. Специалисти от фирма „НИК” пристигнали на място и монтирали навигацията EZ-Guide. Обикновена навигация, споделя Цветан Миков, но „веднага се усети ефекта ù, след като сложихме чертата. Печалбата ни се увеличи. И понеже постоянно се стремим да правим нещо повече от другите, отново се доверихме на фирма „НИК”.
Последното нещо, към което се насочва, е EZ-Steer – асистиращо управление на волана. Системата управлява кормилото вместо оператора и му помага да следва правилния път. Изборът на тази иновация Цветан Миков прави след щателни проучвания и наблюдения на работата на свои колеги от различни краища на страната, вече въвели системата в употреба. Решението взема съвсем наскоро и от фирма „НИК” монтират на три от тракторите му EZ-Steer.
 
Смисълът на EZ-Steer
За неинформираните на пръв поглед нищо особено не се е случило, но за Цветан Миков системата е уникална и тя ще направи бизнеса му по-печеливш. И ако при липса на EZ-Steer тракторите, заедно със сеялките, трябва да се движат едновременно, а след това да се изчакват или ако това не се случи – има опасност да презастъпят площи, то при EZ-Steer това няма как да се допусне. Обяснението е просто. Когато първият трактор излезе в края на блока, не е нужно да застава плътно до останалите два трактора, а пропуска точно такова разстояние, в което да се вместят останалите две машини, които идват след него. Благодарение на системата EZ-Steer точността на работа е 2,5 см, каторедовете са изключително прави. Това на практика позволява по-висока скорост на работа при сеитба или окопаване. Освен това самата жътва ще бъде по-лесна, убеден е Цветан Миков: „Дори и с 12-редови адаптери за прибиране на царевица смятам, че разстоянията между сеялките няма да бъдат проблем за качественото прибиране, тъй като точността е наистина висока.”
 
 
Автор: Диана Александрова
Целия материал четете в брой Юни 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg