Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 02 Май 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Юни 2011
90-годишния юбилей на висшето аграрно образование в България отбеляза Тракийският университет в Стара Загора
Научна конференция с международно участие посвети на празника Аграрният му факултет

90-годишния юбилей на висшето аграрно образование в България отбеляза Тракийският университет в Стара Загора

print

e-mail facebook
Близо 150 научни работници и преподаватели от страната и чужбина присъстваха през май т.г. на тържественото откриване на юбилейната научна конференция с международно участие в зала 1 на Тракийския университет в Стара Загора. Академичното ръководство на висшето аграрно учебно заведение в Града на липите беше домакин, а Аграрният факултет към него, под вещото ръководство на проф. дсн Радослав Славов – организатор на вълнуващото събитие. Атмосферата на академичен дух, в който доминираше чувството на респект и благодарност към светлите умове на българската аграрна наука, се случи някак естествено, може би и за да компенсира случващата се индиферентност или лека забрава на тази годишнина от останалата българска научна и образователна общност.
 
За Тракийския университет обаче беше чест и видимо удовлетворение да отбележи 90-годишния юбилей на висшето аграрно образование в България. Още повече, че самият той е автономна държавна институция в него, създадена през 1995 г. с Решение на 37-то Народно събрание на базата на доброволно обединение на съществуващите в Стара Загора Висш институт по зоотехника и ветеринарна медицина и Висш медицински институт. Гости и участници в конференцията бяха проф. дсн Иван Станков – ректор на Тракийски университет, заедно с неговото ръководство; проф. дсн Димитър Динев – зам.-кмет на гр. Стара Загора; проф. двмн Иван Божков като първи ректор на Тракийския университет; проф. дсн Видьо Видев – председател на Съюза на учените, клон Стара Загора; проф. дсн Лиляна Хаджиниколова – директор на Института по сладководно рибовъдство, гр. Пловдив; доц. дсн Атанас Кирилов – директор на Института по фуражни култури, гр. Плевен; доц. д-р Лазар Козелов – директор на Института по животновъдни науки, гр. Костинброд; преподаватели, служители и студенти от Аграрния факултет, както и директори и представители на фирми от аграрния сектор в България. Под звуците на химна на Р България те уважиха тържественото откриване на юбилейната конференция, което направи настоящият ректор на Тракийския университет проф. д.с.н. Иван Станков.
 
Емоционално и с искрена благодарност към творците в прогресивната система на аграрната наука и образование, случили се през изминалите 9 десетилетия назад, прозвучаха поздравленията на официалните гости. Между тях, някак изненадан от уважението към самия него, беше и управителят на Продуцентска къща „Агромедия” г-н Цветан Гърбешков – единственият възпитаник на Тракийския университет, поканен за приветствие към участниците в юбилейната конференция. От спонтанните му думи и от непосредственото и искрено уважително отношение на неговите учители към изданията на продуцентската къща стана ясно, че у нас има и медии, които служат като мост или естествена връзка между аграрната наука и земеделската практика, между земеделския производител и учения селекционер или изобретател, между нещо ново, прогресивно или просто полезно за българското земеделие и неговите ползватели в практиката и живота. В тази светлина преподавателите от Тракийския университет се убедиха в широкия хоризонт на търсенията и реализацията, който може да се открие пред техните възпитаници. Стига да имат амбицията за това в житейски и духовен план.
 
 

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Юни 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg