Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Вторник, 30 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Юни 2011
Поредният фермерски протест – епопея на санкционираните
И пак не е ясно кой е крив и кой прав…

Поредният фермерски протест – епопея на санкционираните

print

e-mail facebook
През миналия месец животновъдите отново разбуниха духовете. И за пореден път поискаха главата на земеделския министър Мирослав Найденов. Поводът този път бяха санкциите, наложени на 5800 земеделски производители за 2009 г. Общо около 20 млн. лева е общият размер на средствата, които трябва да им бъдат удържани от субсидиите за 2010 г. С викове: „Обезумял български народ, събуди се!” и скандирания: „О-став-ка!” те обсадиха земеделското министерство и поискаха среща на техни представители с Мирослав Найденов. Не липсваха и запомнящи се (а и леко стряскащи) сцени, като черен кръст, ковчег, поп със свещ... – символично погребение на родното животновъдство. Както и разгневен каубой, от глава до пети облечен в черно, който разпалено държа реч пред репортерите за българското вълшебно агне, което е на път да изчезне.
Организаторите на протеста категорично заявиха, че той не е свързан нито с браншови асоциации (за разлика от предишния през март), нито пък с политически партии.
 
Кое изкара духа от бутилката?
 
От разговорите с някои протестиращи ми стана ясно, че това, което най-силно ги е разгневило, е, че никой не ги е уведомил за санкциите. Един от тях – Стойчо Стоев, животновъд от Стара Загора, не получил нито стотинка за 2010 г. и след много обикаляне и питане най-накрая разбрал, че причината банковата му сметка да си стои все така празна е, че е санкциониран за 2009 г. „Като не получиш пари, тръгваш по службите и чак тогава разбираш, че си наказан, но никой не ти казва за какво”, жалва се той. Че никой не му е изпращал писмо се оплака и Красимир Димитров от Тутракан, който отглежда 80 овце и 3 юници, обработва и 800 дка земя. Около 10 хил. лева е неговата санкция. Към него се присъедини и Ангел Гроздарев от Гоце Делчев. Той на свой ред се възмути, че нито са му пратили уведомление, нито субсидии. Земеделците възразиха и срещу това, че им налагат наказания за минало време: „Ами дайте тогава да върнем и до 2002 г.! Рекламация в момента на покупката!” – образно се изрази един от тях.
 
Предисторията
 
На 27-ми април т.г. представители на няколко браншови организации на съвместна пресконференция прочетоха протестна декларация, адресирана до премиера Бойко Борисов, до вицепремиера Симеон Дянков, до земеделския министър, до Десислава Танева, председател на парламентарната комисия по земеделие, до шефа на ДФ „Земеделие” Румен Порожанов. В нея те изтъкват факта, че земите, заради които 5800-те фермери са санкционирани през 2009 г., са били в допустимия слой и заради това са получили субсидии през 2010 г. Тези парцели са били и в допустимия слой към 20-и ноември 2009 г., пише още в документа. В него браншовиците отбелязват също, че „по неясен за тях начин земите са изключени при поредната (седма) актуализация на т.нар. „допустим слой за 2009 г.” през декември 2010 г.” Това, според тях, е станало без проверки на място и без да бъдат известени земеделските производители. Подписалите декларацията протестират и срещу факта, че „от самите актове по никакъв начин не става ясно кой, кога и за кои парцели е извършил проверка и какво точно е нарушението.” И подчертават, че в много от случаите фермерите години наред са очертавали едни и същи площи и са проверявани от Техническия инспекторат и общинските служби по земеделие. Още по-голям абсурд, според тях, е това, че сред санкционираните има и биопроизводители, а техните земи са сертифицирани и контролните органи са издали доклад за проверка през 2009 г. Според Веселина Ралчева от Българска асоциация „Биопродукти” (БАБ), само в нейната организация те са 10 души, а като цяло по нейни данни наказаните биопроизводители са около 200–300.
За повечето санкционирани земеделци това означава фалит, категорични са браншовиците. Тези санкции в размер на десетки хиляди левове означават съсипване на дребния български фермер, коментира Ралчева. Тя и колегите ù се заканиха, че ще алармират не само българските, но и европейските институции, защото не считат за нормално 5800 данъкоплатци да останат незащитени по този начин. След като поискали от агроведомството обявеният за недопустим слой да бъде преразгледан, а актовете – анулирани, докато се разнищи случай по случай, и се установи къде има грешка и къде – наистина нарушение, от министерството категорично им отказали, с мотива, че в този случай Европейската комисия ще наложи солени санкции на страната ни. Браншовиците настояха компетентните органи незабавно да проверят как, от кого и въз основа на коя нормативна база допустимият слой за 2009 г. е актуализиран няколко пъти през следващата година. 
 
 
Автор: Светослав Динков
Целия материал четете в брой Юни 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg