Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Вторник, 30 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Юли 2011
Успешен агробизнес и при хора на изкуството
Магията на Роза Дамасцена завладяла артист, художник и журналист

Успешен агробизнес и при хора на изкуството

print

e-mail facebook

Оказа се, че и у нас има хора на изкуството, които балансират суетата на художествените занимания и допълват доходите си с агробизнес. За мнозина актьорът Тончо Токмакчиев е известен само с образите си от сатирични и комедийни телевизионни предавания. Само че освен талантлив интерпретатор на сцената и телевизионния екран, той се оказа и прозорлив предприемач. Заедно с брат си, художникът Ангел Токмакчиев, преди девет години се захващат с традиционното за България производство на розово масло, лавандулово масло, розова вода и други етеричномаслени продукти – основа на козметичните серии, дело на фирмата им „Роза Етерна” ООД. Добиват ги в Казанлъшката долина на розите. Двамата братя Токмакчиеви създават фирмата си тук в съдружие с журналистката Елена Урумова, която владеейки няколко чужди езика осъществява контактите на фирмата с чуждите клиенти, изкупуващи розовото им масло. Започват с мисълта, че в съвременния свят и най-вече у нас, където професиите им не са от най-добре платените, не може да се разчита само на изкуство и хуманитарно образование. Водени са и от идеята да модернизират това традиционно за страната ни производство, като покажат и нов начин на неговото управление. За целта през 2002 г. създават и първите си

розови и лавандулови градини в землищата на селата Ясеново и Шейново край Казанлък,

в един екологично чист район, разположен в подножието на Стара планина. Градът Казанлък се смята за сърцето на Розовата долина и е дал наименованието на сорта Роза Казанлика, известна още като Роза Дамасцена. От 300 години насам той е средище на традиционното българско розопроизводство.
„През 2000 г. за първи път стъпих тук, където са сега нашите розови насаждения. Беше целина с необработвани и нестопанисвани земи”, спомни си 53-годишният художник реставратор Ангел Токмакчиев. Преди девет години, когато с брат му направили проучване, стигнали до извода, че имат възможност за развитие на този бизнес, защото производството на розов цвят у нас тогава е било почти на нула.

Двамата с Тончо са от Бургас, живеят в София, но по-големият брат Ангел от началото на март до края на розобера прекарва в Ясеново. Изглеждаше видимо удовлетворен от тази, може би, сезонна заетост, но осмисляща цялостното му активно поведение и доходи от агробизнес. А този труд е под знака на розите, от които добиват ценните конвертируеми суровини за козметичните продукти, които произвеждат, и най-вече за клиентите на фирмата им в чужбина.

Собствениците разполагат с близо 1000 дка своя земя, на която имат 700 дка собствени розови насаждения от сорта Роза Дамасцена и 50 дка Роза Алба (бяла роза). Стопанисват и земя под аренда. Към бялата роза има очевиден интерес през последните години от външни клиенти, особено тези от Япония. (Бел. ред.: в рамките на тазгодишната „АГРА” проф. Недков, директор на Института по розата в Казанлък, обясни на конференцията за състоянието и производството на етеричномаслените култури у нас, че Япония разработва медикаменти, в които особено важно приложение намира именно добиваната у нас Роза Алба. Това е променило в последните години и сортовата структура на розовите насаждения и на Института по розата. А преди 30 години у нас е имало задължителен стандарт в българското розово масло да се включва и бяла роза, но днес това не се спазва, обясни той).

По думите на Красимир Андонов, технолог в дестилерията на братята в Ясеново, Роза Алба е с по-лек аромат и с нея розовото масло става по-богато. Фирмата разполага и с 800 дка с лавандула, за която планират да нарасне до 1000 дка. Създали са и плантация от 30 дка Роза Канина, чиито цветове събират през есента и продават за фармацевтични нужди.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Юли 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg