Научно-производствена конференция по проблемите на месодайното животновъдство у нас организира на 6-и юни т.г. в Института по планинско животновъдство и земеделие (ИПЖЗ) в Троян Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Аудиторията ù беше сравнително добре представена от хора с пряко отношение към производството на говеждо и овче месо, но, за съжаление, инициативата нямаше мащабен характер. Целта на организаторите не беше да събере много хора, а по-скоро да присъстват такива, които са с пряко отношение към проблемите на производството на говеждо и овче месо и с тях да започне професионален разговор по проблемите в този сектор.
Не е тайна, че тези две производства засега са много слабо представени у нас и конференцията трябваше да постави началото на компетентното говорене по тези проблеми. Произведеното говеждо месо през 2009 г. е 22 хил. тона, а овчето – 17 хил. тона, при достигнато ниво през 1983 г. от 133 хил. тона говеждо и 74 хил. тона от овцете и козите. Не беше нужно да се доказва катастрофата с месото, а трябваше да се очертаят пътищата за нейното преодоляване. Това беше и предмет на изнесените доклади. В уводната си презентация зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров засегна както добрите, така и слабите страни на нашето животновъдство. Той подчерта, че за първи път от началото на прехода МЗХ е започнало да обръща по-сериозно внимание на животновъдството, като отпуснатите субсидии за него от 5 до 10 млн. лв. през предишните години са достигнали през 2009 г. 79 млн. лв. През 2010 г. те са били 83 млн. лв., а през тази година са предвидени 120 млн. лв. По думите му, за първи път през 2010 г. се отчита ръст на кравите с 14 хиляди, но овцете продължават да намаляват. Само през 2010 г. те са по-малко със 60 хиляди. Общо земеделието през 2010 г. се е представило много добре в износа, като делът му достига 17%. За съжаление, вносът на месо продължава да нараства.
В доклада на проф. дсн Марин Тодоров, директор на ИПЖЗ, Троян бяха представени подходящите за нашата страна специализирани породи за месо – Безрог Херефорд, Абердин Ангус, Лимузин, Салерс. Амбициозно беше подчертано, че месодайното говедовъдство може да се развива само със специализирани породи за месо, но това не значи, че те ще трябва да се набавят от внос. Пътят е част от млечните крави да бъдат кръстосвани последователно с месодайни бици, докато се получат крави с добри месодайни качества. Присъстващите бяха запознати подробно с изпитаните при нас технологии, които дават възможност без постройки на открито през зимата и в заградени пасища през лятото да се отглеждат майките кърмачки. Успешно се прилага принципа храната на кравите да не се поднася от фермера, а животното само да си я намира и през зимата, и през лятото.
Докладът на доц. д-р Стайка Лалева, директор на Земеделския институт в Стара Загора, представи интересните за нашата страна специализирани месни породи овце. На първо място беше поставена френската порода Ил дьо Франс, която е представена най-масово у нас. Има висок процент на близнене и много добра млечност, което позволява агнетата да се отбиват при високо живо тегло. Не по-лоши качества показва и новата порода Мутон Шароле, също внесена от Франция. Изпитани са още породата Суфолк и още няколко други. Демонстрирани бяха снимки на подходящи обори и съоръжения за отглеждане на месодайни овце.