Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 02 Май 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Юли 2011
Алзза + Келпак: една невероятна комбинация
Земеделски производители ахнаха пред резултата на опитните полета край сливенското село Биково

Алзза + Келпак: една невероятна комбинация

print

e-mail facebook

Знаете ли какво означава в превод „alza”? И на италиански, и на испански преводът е повишаване, повдигане, покачване. Навярно се учудвате какво общо има това със земеделието и по-точно с рапицата. Отговорът е простичък: всеки земеделски производител се стреми към повишаване на добивите, към „покачване” на приходите, нали? А избере ли правилния хибрид, той ще му се отблагодари. С добра реколта, разбира се. Особено ако този хибрид се казва Алзза.

Съвсем сериозно, има такъв хибрид зимна маслодайна рапица, средноранен, от групата 00. Не знаем защо селекционерите му са избрали точно това име, но така или иначе, ако го преведем по този начин – от испански или италиански, няма да сгрешим. Защото напълно го оправдава. Селекцията му е на френската семенарска компания РАГТ и с него вече се запознаха фермерите от Сливенско. На опитно поле на фирма „Виола” край село Биково вносителят на хибрида фирма „Агриматко България” показа на живо на какво е способен той. „Много разклонения – цели 11, много добра устойчивост на измръзване и на болести. Шушулките са добре запълнени, дебели, какво повече? Заради сушата растенията не са станали много високи, но въпреки това са формирали достатъчно на брой разклонения и можем да сме сигурни, че този посев ще даде отличен добив”, споделиха земеделските стопани, гости на открития полски ден. Маслеността на семето също е много висока, а като прибавим и големите добиви, за които Алзза има потенциал, определено означава повече от добра рентабилност.

„Подбрали сме го от портфолиото на РАГТ неслучайно – при изпитванията не само в България, но и в съседни европейски страни показа не само по-високи добиви, но и по-добри показатели от стандартите, които във всички страни са едни и същи, обясни агрономът Детелина Тенева, представител на „Агриматко” за Южна България. – В този регион стопаните се сблъскват с доста проблеми, например ниски температури през зимата, но хибридът се представя отлично, няма никакво пропадане заради студовете и виждате, че до момента се държи отлично, не поляга. Стеблото е здраво, изключително издръжливо е. Разликата с другите площи наоколо е очевидна. Както за този, така и за следващия сезон с пълна увереност можем да препоръчаме на всички производители от всички региони да включат в схемите си Алзза.”

„Вече няколко години продължава активното сътрудничество между нас и РАГТ”, заяви Людмила Казакова, управител на „Агриматко България”. От обема на продажбите за тази година, се вижда, че вече все повече фермери се убеждават в качеството на френските семена, защото производството им е при изключително стриктен контрол, подчерта тя. Оптимист е, че отново „Агриматко” ще се представи, както винаги, с нещо ново и още по-качествено. Абсолютно убедена е, че досега компанията не е подвеждала земеделците, няма да ги подведе и занапред. „Могат да разчитат на крайния резултат. РАГТ е една изключително иновативна фирма, която контролира стриктно качеството на семената. Всичките хибриди, които ние предлагаме – царевица, слънчоглед и рапица, са минали пълно изпитване в България и затова гарантираме, че могат да бъдат използвани при нашите климатични условия. Опитът, който имат фермерите, доверили се на тях, доказва, че могат да разчитат на тези семена.”

 

Автор: Диана Александрова, Светослав Динков



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg