Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 02 Май 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Август 2011
Обучават земеделските производители в защита от нелегални пестициди
Асоциация Растителнозащитна Индустрия България и Агенцията по храните проведоха семинар в Пловдив

Обучават земеделските производители в защита от нелегални пестициди

print

e-mail facebook

Противопоставяне и предпазни мерки срещу появилите се на пазара у нас нелегални продукти за растителна защита беше целта на семинар, организиран от Асоциация Растителнозащитна Индустрия България (АРИБ) и Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – гр. Пловдив, на 8 юли в Града под тепетата. Двете институции показаха пред земеделски производители от областта, че обединяват усилията си в борбата с нелегалните пестициди, отчитайки значимостта на този нарастващ у нас проблем. Същевременно потърсиха съдействието на стопаните от Пловдивско в отпора на нелегалното и фалшивото, като им разясниха основните видове дейности, в които се проявява то.

Генералният директор на АРИБ Росица Стефанова, разясни с убедително изложение пред присъстващите представители на фирмите от растителнозащитната индустрия и земеделски производители, ползватели на техните продукти, сериозната заплаха и щетите, до които води фалшификацията и нелегалната търговия с продуктите за растителна защита. Тя благодари за съдействието в тази мисия на домакините на семинара – Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – гр. Пловдив и на нейния шеф д-р Светозар Василев и на колегите си от АРИБ. Фирмите бяха представени от Иван Дражев от „Синджента България”, Върбан Върбанов от БАСФ България, Димитър Джумерски от „Байер КропСайанс”, Тодор Трифонов от „Ефтимиадис”. Всички те работят активно в своята практика, за да разясняват на земеделските производители какво поведение трябва да имат, за да използват икономически изгодно и безопасно продуктите на големите фирми от растителнозащитната индустрия.

„Когато купувате пестициди – отваряйте си широко очите!

Разпространили сме списък на забранените продукти за растителна защита”, припомни на земеделските производители г-жа Стефанова. По думите ù, те трябва да бъдат бдителни какво и от кого купуват, а продуктите за растителна защита, за които плащат, трябва да са само от регламентирани обекти. Само тези, които са разрешени, са в състояние да гарантират здравето, доходите и не на последно място – чистата околна среда, припомни Стефанова. Тя призова и държавните власти да активизират действията си и да положат повече усилия в оптимизирането на сроковете за разрешаването на нови продукти и в прилагането на новото европейско законодателство, касаещо правата върху интелектуалната собственост.

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Август 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg