Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Вторник, 30 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Август 2011
Уникална надводна ферма за деликатесни мекотели
Каварна, мидената столица на България, си заслужи титлата

Уникална надводна ферма за деликатесни мекотели

print

e-mail facebook

Странна квадратна конструкция сред морето. Ако се разходите по брега край Каварна, сигурно ще я забележите. Може да си помислите, че е нефтена платформа, но ще сгрешите. Това всъщност е ферма. Необичайното ù място насред вълните, на 340 метра от брега, е избрано заради „добитъка”, който собствениците ù отглеждат – черноморски миди от вида Muthilus Gallaprovincialis. И ако това далеч не е нещо уникално, то технологията ù със сигурност е. Не само у нас, а и в целия Черноморски регион тя е единствената ферма за морския деликатес от надводен тип, похвали се собственикът ù Веселин Прокопиев. „И преди мен по българското крайбрежие имаше плаващи линии – на Свети Иван край Созопол, горе на Калиакра, също на Велека, но начинът, по който ние направихме отглеждането, е на стационарен принцип. При него се залага не на плаващи дълги линии, а на здраво стъпили в грунда ферми”, обясни Прокопиев.

Започнал в далечната 1992 г., както нерядко се случва със съвсем друга идея – да развъжда риба. Но „в движение” плановете му се променили. Открил една незаета пазарна ниша – мидите. „Като аквакултура се оказаха един изключителен продукт, който обаче все още не беше намерил своето място на трапезата на българина.

Това ме провокира да направя всичко необходимо

идеята да се реализира и да започна едно прекрасно отглеждане на култивирани миди”, спомни си собственикът на мидената ферма. Решил да я изгради точно от такъв тип, защото, както сам обяснява, тя не е изложена на вълните; а те просто я обмиват и си заминават, без да навдигат мидите нагоре или надолу, както се получава при плаващите ферми. Така се избягва стреса, „защото мидите, когато ги движиш нагоре-надолу, започват да растат на черупка, за да се прикрепят една към друга и да могат да оцеляват”, обясни Прокопиев.

Със съдружника си регистрирали дейността си през 1993 г., а следващата година пуснали първата експериментална ферма от подводен тип. През 2003 г. по програма САПАРД изградили уникалната надводна конструкция на площ от 780 кв.м. Проектът бил на стойност 200 хил. евро. Следващият, пак по предприсъединителната програма, за около 600 хил. евро, вече бил за 1640 кв.м. Третият, който завършили на 23-ти април т.г., отишъл още по-далеч. Той е върху над 2 декара, а стойността му – 650 хил. евро. Финансирането по него е по оперативна програма „Рибарство и аквакултури”. По САПАРД субсидията била в размер на 50% от инвестицията, а по европрограмата е 60 на сто, уточни Веселин Прокопиев. През миналата година производството на фермата достигнало 206 тона. Шестима са заетите сега в дейността.

 

Автор: Светослав Динков
Целия материал четете в брой Август 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg