Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Понеделник, 29 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Тема на броя Брой: Август 2011
Древната култура на траките – лимецът, разкрива своите тайни
Ще се превърне ли в растението „чудо” за нашата цивилизация

Древната култура на траките – лимецът, разкрива своите тайни

print

e-mail facebook

Успяла да просъществува 17 хиляди години, днес забравената житна култура лимец се радва на нарастващ интерес от страна на българските стопани. За да разберем повече за дивото жито на древността и за невероятните му качества, посетихме с. Кметовци, Габровско, където един човек се е посветил изцяло на съхраняването и възраждането на древната култура.

С приказката за „Житния дух”

започна нашата среща с Емил Елмазов, който е член-кореспондент на Международната академия по информатизация в Москва и ревностен пазител и разпространител на древното жито на траките – лимеца. Тази приказка не започва с „имало едно време”, а разказва за традициите на нашите прадеди при приготвянето на хляба. А хлябът започва от зърното, а зърното е лимец. Предците ни са вярвали, че хлябът е живо същество, че в него живее „житният дух”. Замесвали са го, като са пеели определени ритуални песни и са спазвали обичаите, предавани през поколенията. Топъл хляб никога не се реже с нож и не се мушка с вилица, защото ще убиеш „житния дух” и няма да има добра реколта, ни напомнят те.

Преди около 10 години Емил Елмазов издирва в Родопите диви житни треви, от които се извлича житно мляко – една от важните съставки за производството на билкови препарати. Случайно се натъква на туфа от житни класове. Събира семената и ги изпраща за изследване в София. Резултатите показали, че това са семена от лимец – най-древното жито на света, успяло да оцелее 17 хиляди години. Оттогава датират намерените артефакти, но според Елмазов, то е още по-древно растение. В почти всички тракийски могили у нас са открити семена от лимец, което потвърждава тезата, че траките са го използвали за направата на хляб. Съществува вярване, че хлябът, който Христос е раздал на своите ученици на Тайната вечеря, е бил замесен от лимец.

Езотериците, които са се включили в изследването му, твърдят, че това не е земно растение, а е от планетата Сириус. Анализът на семената показва, че това растение е диплоид, или

единствената пшеница на Земята в момента, която има седем хромозомни двойки

Двузърнестият лимец, например, е тетраплоид, другата покритосеменна пшеница – спелтата, е хексаплоид. Наличието на повече хромозомни двойки означава, че тези растения са много по-отворени и нестабилни, защото биха могли да се кръстосват с други видове от това семейство. Древният еднозърнест лимец е толкова себичен и самодостатъчен, че и до ден-днешен може да се намери като диворастящо растение, оцеляло без грижата на човека, защото българинът не го е отглеждал близо стотина години, а тук-таме, където се е срещал е бил използван като „чистач” на нивите и за фураж за добитъка. Лимецът е най-древният от групата на покритосеменните пшеници. При вършитба стеблото му се начупва, а зърното му остава здраво, обвито в няколко слоя плеви, поради което се налага допълнително олющване преди да бъде използвано за храна.

Вижте видео...

 

Автор: Косара Тролева
Целия материал четете в брой Август 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg