Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Събота, 04 Май 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Гост на броя Брой: Август 2011
Ваучерна система за акциза на горивата на земеделците тази година едва ли ще има
Радослав Христов – председател на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ)

Ваучерна система за акциза на горивата на земеделците тази година едва ли ще има

print

e-mail facebook

- Как ще коментирате вероятността ЕК да сложи горен праг на получаваните от земеделските производители субсидии за единица обработваема площ?

- Допълнителните мерки винаги имат положителен ефект върху една икономика, особено върху зърнопроизводството. В случая, не искам да го казвам в аванс, но ако се въведе ограничение или таван на плащанията, знаете до какво може да доведе това. Показателна е Програмата за развитие на селските райони с изкуственото разделяне на стопанствата. Кому е нужна такава ситуация? Според мен – на никой. Затова нека не казваме „хоп” преди да скочим, а преди всичко да направим задълбочен анализ. Неминуемо подпомагане в сектора земеделие трябва да има. То е необходимо не с оглед на факта, който се визираше преди като водещ, че някой ще фалира, а предвид случващото в световен мащаб увеличение в цените на храните. Секторът селско стопанство трябва да се подпомага, за да се произвеждат все по-качествени и по-евтини храни.

- А как ще коментирате това протакане в решението на правителството да възстанови акциза на горивата на земеделските производители при обработката на единица площ, което по предварителни обещания трябваше да тръгне от 1 юли?

- Първият ми коментар е, че за пореден път се наруши подписано споразумение между правителството и НАЗ от 22 март т.г. след нашия протест. Това беше допълнително споразумение след първото такова от миналата година. Тогава финансовият министър Дянков заяви категорично, че намалената ставка на акциза върху горивата от 1 юли тази година ще е факт и това ще става с ваучери. На 29 юни т.г. имахме среща с г-н Дянков, г-н Румен Порожанов (изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие”) и министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, на която ни беше представено едно писмо, по-скоро ни уведомиха, че на 24 юни т.г. са получили писмо от Европейската комисия (ЕК) със забележки върху изпратената от правителството ни нотификация, целяща връщане на акциза на горивата за обработка на единица площ у нас. Това, което каза г-н Порожанов в с. Божурец, Добричко, в деня на откриването на „Жътва 2011”, не кореспондира точно със съдържанието на писмото. В него има забележки, но и въпроси на ЕК. Забележката беше, че при така изпратеното искане от тази държавна помощ може да не се възползват животновъди и други производители на непреработена селскостопанска продукция. Да, това е факт, но въпросът, на който правителството ни трябва да отговори относно нотификацията, е за контрола чрез ваучерната система. По-точно уточнение дали наистина чрез нея контролът ще се извършва така, че горивото, единствено и само да остава при земеделските производители и да се изразходва само за обработка на земя. Аз бих казал, че това е един дежурен въпрос на ЕК, защото за нея най-важен е контролът. А по отношение на това кой може да се възползва – тази държавна помощ е помощ, която минава през единица площ. Колкото до ограничението, за което спомена и министърът на земеделието и храните, че не може да се възползват земеделски производители със земя под 10 декара, то е най-малкият проблем, който може да бъде премахнат с едно движение на ръката като се записва „от нула нагоре”. Не е проблемът в това. Има един друг проблем и ще го кажа така, колкото и грубо да прозвучи.  

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Август 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg