Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Понеделник, 29 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Тема на броя Брой: Август 2011
Долни Дъбник събра биоземеделци от цялата страна
Гост на срещата за първи път беше представител на Международната федерация на биоземеделските движения IFOAM

Долни Дъбник събра биоземеделци от цялата страна

print

e-mail facebook

За един уикенд в края на юни Долни Дъбник се превърна в средище на биоземеделието. Две събития събраха производителите на биологични продукти: годишна среща на Българска Асоциация Биопродукти и курс по агроекология. Домакин беше Фондация за околна среда и земеделие, една от най-старите неправителствени организации в България, регистрирана още през 1990 г.

Равносметка за свършеното до момента и „сверяване на часовниците” между биопроизводители от цялата страна и експерти от Министерство на земеделието и храните (МЗХ) – това беше целта на годишната среща на Българска Асоциация Биопродукти (БАБ) миналия месец в Долни Дъбник. Теми на дискусиите бяха проблемите и политиката в сектора, както и перспективите пред биоземеделието през новия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП). Участниците дискутираха също новостите в нормативната база за агроекология, както и за „НАТУРА 2000”. Поставиха пред експертите от агроведомството въпроси, свързани със собствеността и ползването на земите, санкциите, поинтересуваха се и за предстоящите промени в нормативните документи.

Специален гост на събитието беше Андре Шеремета, представител на Международната федерация на биоземеделските движения IFOAM. „С него дискутирахме проблемите около Ешерихия коли, както и нормативния документ за преработката на собствена продукция в собствената ферма – нещо, което е често срещано явление в Европа, но българският вариант определено трябва да се доработи, някои неща в него да се оправят, за да бъде наистина работещ – коментира Албена Симеонова от Фондация за околна среда и земеделие. – Искаме специално да благодарим на МЗХ, което ни осигури най-важните за нас хора – тези, които отговарят за наредбата за биоземеделие и проблемите, свързани с т.нар. споразумения за използване на определени блокове в определено землище, защото имаше много въпроси в тази насока.”

Експертите на БАБ са участвали активно в изработката на новите документи и тепърва ще се види дали са постигнали успех в облекчаването на процедурите за земеделските стопани.

„В процес на изработка за следващата година е и промяната на Наредба 105 (за условията и реда за създаване, поддържане, достъп и ползване на Интегрираната система за администриране и контрол) – информира Веселина Ралчева, председател на БАБ. – Новите моменти в нея предвиждат предварително чертане през есента, доказване на правно основание за всичко, което се очертава, както и сериозните проблеми с допустимия слой, които тази година тормозиха много земеделски производители, включително и нас, да бъдат сложени вече в някаква рамка, да бъде ясно как става влизането и излизането от допустим слой, какво може да направи човек, когато си работи земята, а вижда, че тя излиза извън допустимия слой при момента на очертаването и това да не може да се променя впоследствие и със стара дата. Всичко това е разписано в новия проект.”

 

Автор: Светослав Динков
Целия материал четете в брой Август 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg