Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Събота, 27 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Бизнес Брой: Септември 2011
Коневъдството – красиво и скъпо удоволствие
Или как да превърнем хобито в бизнес

Коневъдството – красиво и скъпо удоволствие

print

e-mail facebook

Конете са сред най-интелигентните и най-красивите животни на планетата. Те са величествени и аристократични, с невероятна мускулатура, бляскава козина и ненадмината грациозност на движенията. Макар и традиционно за страната ни животно, днес са малко местата, където градските хора могат да се полюбуват на природната им изящност и сила или да опитат удоволствието от конната езда. Затова няма как да не се впечатлиш от спускаща се по билото атрактивна група конници в съчетание с живописните скални масиви на Врачанския Балкан и то по залез слънце. Почти като в каубойски филм…

Групата любители на конната езда се завръщаше от 40-километров преход, тръгвайки от връх Околчица, научих от техния водач Веселин Стоянов. Оказа се, че заедно с Николай Коцев стопанисват конните бази „Леденика” и „Турканица” край Враца. Докато ездачите обгрижваха уморените и запотени от похода животни, използвах времето, за да науча нещо повече за конете от Митко Димитров, инструктор в база „Леденика”. Преди 7 години той се отказва от активна спортна дейност и се посвещава на туризма.

- Г-н Димитров, откога съществува конната база?

- Създадохме я преди 10 години. Започнахме само с 3 кончета. Впоследствие с годините се развихме, подобрихме и породите. В началото конете бяха местна порода, само за туризъм. По-късно стартирахме и спортна дейност, благодарение на двамата собственици. Така че базата съществува отдавна, но активна дейност развиваме в последните 7–8 години. Конете набавяме от елитни спортни бази в България и според предназначението им сме си разпределили задълженията по тяхното отглеждане. Венци Младенов се занимава с конете за конкур ипик (прескачане на препятствия), аз – с животните за любителската езда, а на Веселин Стоянов тръпка са му беговите коне.

- Колко коне отглеждате сега в двете бази?

- В момента притежаваме 12 коня. Като породи развъждаме Хановер и Тракенен. Това са германски породи, подходящи предимно за прескачане на препятствия. Имаме и Източнобългарска порода, както и понита. Те достигат височина до 1,20 м и се делят на шотландски, исландски и други разновидности. Стават и за възрастни, и за деца. Нашите понита са исландски, използваме ги предимно за атракция. Имаме и състезателни коне, но те се отглеждат по специален състезателен режим. Изготвя го Веселин Стоянов. Кончетата за любителската езда също изискват специфични грижи. Те трябва да са по-спокойни, обучени и т.н.

В база „Леденика” конете ни са предимно за туризъм и любителска езда. Тези за състезания са в „Турканица”. Колкото до състезателната ни дейност, в момента имаме двама професионални жокеи. Базата ни е много добра. В нея спокойно могат да се поберат 15 коня, предлагаме и пансион. В момента ни е поверен един 3-годишен кон, който е много добър.

 

Автор: Валери Станев
Целия материал четете в брой Септември 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg