Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Понеделник, 29 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Септември 2011
Национална седмица на меда eдновременно в десет града на страната
Еликсирът от пчелите – пълноценна храна, но и лекарство

Национална седмица на меда eдновременно в десет града на страната

print

e-mail facebook

По инициатива на Столичния браншови пчеларски съюз в дните от 15 до 20 август се проведе Национална седмица на меда едновременно в десет български града – София, Варна, Добрич, Шумен, Кюстендил, Радомир, Ямбол, Банкя и др. Кампанията беше финансирана със средства от ЕС и републиканския бюджет, защото Съюзът на пчеларите е бенефициент по Националната пчеларска програма. Изложението се провежда традиционно от 2006 г. насам.

На площад „Бански” пред Централна Баня в София повече от 16 производители на мед бяха изложили своята продукция. Имаше мед от Родопите, Елхово, Плевен, Предбалкана, Странджа, Сакар и други региони. Разнообразието от различни видове мед и пчелни продукти беше голямо и можеше да задоволи дори и най-придирчивия вкус. Целта на изложението беше да популяризира меда и пчелните продукти – пчелен прашец, пчелно млечице, прополис. Пчеларският съюз от своя страна си постави задачата да рекламира ползата от употребата на даровете от пчелите за здравето на хората и да направи опит за промяна на хранителните навици на българина, особено на младото поколение. Някои от участниците в изложението споделиха, че хората, които се спират пред щандовете и избират мед или някакъв друг продукт, в повечето случаи са над средната възраст. Медът е не само храна, а и лекарство. Пчеларите смятат, че трябва да се осъществява пряк контакт между производителите и потребителите, за да може истинският мед и всички пчелни продукти да намерят постоянно място на трапезата на българина.

Инж. Михаил Михайлов, председател на Столичния браншови пчеларски съюз, сподели, че на фона на намаляващия брой на пчелните семейства у нас и изчезването на пчелите продължава липсата на адекватно субсидиране и заплащане за опрашителната дейност на пчелите от страна на държавата. Увеличили са се изискванията към пчеларите, допълнително са натоварени с данък пчеларство и по-високи осигуровки. Увеличени са цените на много стоки за тяхната практика, включително и на захарта, а цената на меда продължава да е ниска. Всичко това, както и застаряването на пчеларите и намаляването на техния брой са спъващи фактори за развитието на сектора. Очакванията на стопаните тази година са за добри добиви и това мотивира много от пчеларите да продължават въпреки проблемите в бранша.

 

Автор: Косара Тролева
Целия материал четете в брой Септември 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg