Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Понеделник, 06 Февруари 2023

Януари 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Рентабилност Брой: Септември 2011
Добивите от рапицата скачат, когато я третирате с Лактофол
Хитът сред листните торове е стопроцентово българско изобретение

Добивите от рапицата скачат, когато я третирате с Лактофол

print

e-mail facebook
Когато иде реч за торене, първото, за което всеки се сеща, са или оборският, или изкуствените торове, които добре познаваме. Но малцина ще се сетят и за все по-актуалните в последните години течни торове, с които се пръскат самите растения. Това се оказва особено ефективен начин те допълнително да получат необходимите им хранителни вещества, при това – в леснодостъпна за тях форма. Този метод се основава на способността на листата и стъблата да поглъщат хранителните елементи, които се нанасят върху тях под формата на разтвори.
 
Намиращите се в почвата макро- и микроелементи могат да са недостъпни за растенията при определени условия, а листно подадените се усвояват много по-добре и по-бързо. Видимият ефект след листното подхранване е много бърз – от 3 до 7 дни. С негова помощ много успешно могат да се преодолеят както физиологични заболявания на растенията, причинени от недостиг или липса на даден хранителен елемент, така и различни стресови условия. Друг плюс е, че добрите листни торове са 100% водоразтворими и не съдържат примеси, които биха могли да увредят растенията, както и да предизвикат натрупване на остатъчни количества в продукцията. Освен това листното торене може да се прилага в комбинация с растителнозащитни препарати.
 
В търговската мрежа се предлага голяма гама от продукти, предназначени за листно подхранване. Но кой е най-подходящият за мен и как да го избера ще се запита всеки стопанин. За да ги улесни в избора им, българският производител на листни торове „Екофол” покани на семинари в Старозагорски минерални бани, Плевен и Добрич производителите на не коя да е, а на най-хитовата в момента култура – рапицата, за да ги запознае с предимствата на листното подхранване и как то може значително да увеличи добивите. Фермерите се убедиха в резултатите от използването на истинския бестселър сред течните торове – Лактофол, който е стопроцентово българско изобретение!
 
 Ако рапицата се нуждае от стимулиране, на помощ идва Лактофол О с увеличено съдържание на бор, заяви пред присъстващите на семинарите Татяна Михайлова, изпълнителен директор на „Екофол”. Тя уточни, че в него са включени още азот, фосфор, калий, 7 микроелемента и много важният за рапицата прилепител. Освен листен тор Лактофол е и биостимулатор. Подходящ е за приложение през есента, още от фаза котилидон, за да стимулира развитието на посевите, забавено поради ненавременна сеитба, късно поникване, или пък заради нападението на вредители, които са унищожили листата. Тогава, за да презимува без проблем рапицата, трябва да бъде стимулирана. Именно чрез Лактофол О хранителните елементи се усвояват директно – стимулира се развитието на корена и се активират функциите му, а по този начин веществата от почвата също се усвояват по-пълноценно.
 
 
Автор: списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Септември 2011ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Интерагри с първи юбилей през 2023 г.
Даниел Минев, Изпълнителен директор на ИНТЕРАГРИ България: Стремим се да създаваме добавена стойност за нашите клиенти

При Но-тил – питай патило!
Опитът и принципът проба-грешка дават готовите решения на всички, които искат да правят Но-тил

AgroHub.BG – където земеделието среща технологиите
До април 2023 г. предстои създаването на Национален демо център в Пловдив

От IT сектора до... биолешниците
Стимулът - да отглеждам чиста храна, казва Калоян Гичев

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg