Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Неделя, 28 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Тема на броя Брой: Септември 2011
Българското кисело мляко – от синоним на дълголетие до съхранена традиция и патентована марка
Уникалният продукт – повод за празник и равносметка в млекопреработвателната индустрия

Българското кисело мляко – от синоним на дълголетие до съхранена традиция и патентована марка

print

e-mail facebook
Амбициозно и отговорно е да се пише и разсъждава върху понятието българско кисело мляко. Дали е феномен на природата, станал традиционен продукт на поминъка на хората по нашите географски ширини. Дали е наша национална гордост с откриването на млечнокиселата бактерия Лактобацилус булгарикус от 27-годишния българин д-р Стамен Григоров, записал името си сред светилата на световната наука. Или просто е отговорност на съвременната родна и световна млекопреработвателна индустрия пред един продукт, различен от съществуващите видове кисели млека в различни части на Земята. За това ще се опитаме да поговорим с потомци на д-р Стамен Григоров, с хора, които все още пълнят рукатката от родния му Трънски край с истинско българско кисело мляко, със съвременни достойни представители и радетели на една индустрия, наречена млекопреработвателна, у нас и във всички части на света. Респектирани сме от далечния, строг глас във времето на Нобеловия лауреат проф. Иля Мечников, който потвърди откритието на „Бактериум булгарикум – Григоров”, възхвали и популяризира българското кисело мляко като източник на дълголетие преди повече от век.
 
Ако всичко това е причината, то поводът „АгроКомпас” да се обърне към тази голяма тема беше Празникът на българското кисело мляко, който се проведе това лято в град Трън. Организираха го Фондация „Д-р Стамен Григоров”, честваща 15-годишнината от основаването си, община Трън, единствената държавна млекопреработвателна фирма у нас „Ел Би Булгарикум”, а съорганизатор беше Асоциацията на млекопреработвателите в България (АМБ). Празникът дойде и като отзвук и на два 20-годишни юбилея – на „Ел Би Булгарикум” ЕАД, правоприемник на бившата ДСО „Млечна промишленост”, и този на АМБ, честван официално от бранша на 16 март т.г.
 
Всички искаха да отдадат почит на делото на д-р Стамен Григоров и с Празника на киселото мляко в Трън, неговия роден край, да допринесат за популяризирането на един традиционен, вече конвертируем продукт на родната хранително-вкусова промишленост, като незаменима здравословна храна за хората по света.
 
Празникът започна със слова и приветствия от името на официалните гости. А те бяха учудващо много въпреки горещия летен ден – посланикът на Япония Негово Превъзходителство Макото Ито, председателят на Фондация „Д-р Стамен Григоров” Юлия Григорова, Петър Петров – депутат от ГЕРБ, Любомила Станиславова – народен представител на област Видин, Георги Шарлачки – зам.-областен управител на област Перник, д-р Вяра Церовска – управител на МБАЛ „Р. Ангелова”, гр. Перник, Елияна Масева – член на борда на директорите на „Ел Би Булгарикум” и депутат в 41-вото НС, Венцислав Георгиев – изп. директор на държавната млекопреработвателна фирма, д-р Асен Желязков – изпълнителен директор на АМБ, кметът на Трън – Станислав Николов, който като любезен домакин откри Празника на киселото мляко. След вълнуващите слова на внучката на д-р Стамен Григоров, поздравителен адрес от името на японската корпорация „МейДжи”, която произвежда най-голямо количество кисело мляко с българска закваска, поднесе доц. Жечко Димитров. А японският посланик благодари на българите, че са съхранили традицията и закваската за любимата храна на неговите сънародници.
 
 
Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Септември 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg