Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Сряда, 01 Май 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Октомври 2011
31 октомври – краен срок за подаване на заявки за плащане от бенефициенти със сключени договори от началото на 2011 г. и на коригиращи заявки за 50% авансово плащане по ПРСР
Диана Трифонова, държавен експерт от Дирекция „Развитие на селските райони” към МЗХ

31 октомври – краен срок за подаване на заявки за плащане от бенефициенти със сключени договори от началото на 2011 г. и на коригиращи заявки за 50% авансово плащане по ПРСР

print

e-mail facebook

- Г-жо Трифонова, на семинара за журналисти по ПРСР в гр. Априлци обявихте като водеща новина повишението от 20 на 50% на авансовите плащания за инвестиционните мерки по Програмата за развитие на селските райони (2007–2013). Бихте ли пояснили за читателите на „АгроКомпас” какво е неговото законово основание?

- В края на юни т.г. Европейската комисия (ЕК) взе решение да се увеличи тавана за авансовите плащания от 20 на 50% от стойността на субсидията за инвестиционните проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Тази възможност вече е регламентирана законодателно и у нас, като са променени наредбите по инвестиционните мерки на ПРСР и разпоредбата влезе в сила със задна дата, считано от 1 януари 2011 г. Целта е да се улесни осъществяването на инвестиционните намерения, да се повиши значително усвояемостта на средствата и да се намали риска от загуба на средства. Това е изключително важна промяна в програмата, защото с нея бенефициентите могат да получат половината от договорената субсидия като аванс и да започнат да изпълняват проекта си при по-облекчени финансови условия.

- Кой може да се възползва от нея?

- От тази възможност ще се възползват всички бенефициенти по инвестиционните мерки на ПРСР, както и бенефициентите, които вече са спечелили проект в рамките на ПРСР и имат сключен договор от 1 януари тази година. От облекчението ще се възползват дори бенефициенти, за които е изтекъл тримесечният срок, в който имат право да подадат заявка за авансово плащане и тези, които са получили 20% авансово плащане, но желаят да се възползват от новата възможност.

- А какво става със земеделските производители, които вече са получили 20-процентово авансово плащане от субсидията си?

- В срок до 31 октомври 2011 г. бенефициентите, които желаят да се възползват с подадени и/или платени заявки за авансово плащане, които имат сключен договор с ДФЗ от 1 януари тази година, могат да подадат коригираща заявка за авансово плащане в размер до 50% от одобрената субсидия. По почти всички мерки за финансово подпомагане на кандидатите по ПРСР с промяна в наредбите авансовите плащания са увеличени от 20% на 50%. Молбата ми е тази информация да стигне навреме до бенефициентите, които могат да се възползват от облекчените условия, както и такива, които вече са подали документи за 20 на сто авансово плащане на субсидията за проектите си.

- Известно е, че предприемачите не могат или трудно осигуряват до 110% банкова гаранция при подаване на искане за авансово плащане на субсидия по проектите си от Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция. Взеха ли се някакви мерки за решаване на този проблем, който беше забелязан и от ЕК?

- До момента авансовите плащания по инвестиционните мерки се отпускаха тогава, когато бенефициентът е представил банкова гаранция в размер на 110 процента от авансовото плащане. Оказа се обаче, че това изискване наистина силно затруднява бенефициентите. Затова на заседание на Комитета по наблюдение на ПРСР беше разширен кръгът на допустимите гаранции, което е още едно облекчение за бенефициентите по програмата. Общините вече имат право да използват като гаранция т.нар. запис на заповед, като на всички бенефициенти с инвестиционни проекти се дава възможност да представят Договор за поръчителство, който става част от пакета на допустимите гаранции. Така вместо банкова гаранция кандидатите по ПРСР могат да изберат двама поръчители при подаване на заявката за авансово плащане към Държавен фонд „Земеделие”. Поръчителите трябва задължително да са юридически лица. Набелязани са, разбира се, строги изисквания към тях. Освен че трябва да са юридически лица, трябва да са вписани в Търговския регистър, а към датата на поръчителството да имат минимум тригодишна история като икономически субект на пазара. За необходимите двама поръчители се изисква да нямат изискуеми задължения към ДФ „Земеделие” и към държавата въобще и да не са в производство по ликвидация. Освен това 25% от размера на собствения капитал, отразен във финансовите отчети, преди подаването на заявката за авансово плащане, трябва да е равен или по-голям от 110% от сумата на искания аванс.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Октомври 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg