Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Сряда, 01 Май 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Растителна защита Брой: Октомври 2011
„Синджента” поведе битка с кестеновия молец
Инжектиране на стволовете с Ривайв гарантира на дърветата по-дълъг живот

„Синджента” поведе битка с кестеновия молец

print

e-mail facebook

Големите компании доста често са обвинявани в подчертана комерсиална политика и преследване единствено на големите печалби за сметка на природния ресурс и нулево внимание към проблемите на екологията. Фирма „Синджента” опроверга всякакви подобни обвинения, внедрявайки в България колкото иновационен, толкова и ефективен метод за борба с една от най-големите заплахи за кестените – кестеновия молец. Съвместно с Дирекция „Зелена система” в Столична община и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) фирма „Синджента България” отчете край Врана резултатите от прилагането на препарата Ривайв чрез инжектиране стволовете на дърветата. Инициирането на мащабна кампания за борба с опасния вредител по дърветата показва, че компанията е социално отговорна.

Екип на „АгроКомпас”, както винаги натоварен с отговорностите на достоверен и надежден източник на информация за всичко ново, случващо се в сектора, също беше на мястото на събитието. Повече подробности за самия препарат Ривайв, технологията му на приложение и неговото въздействие върху дървесните видове научихме от Петко Илиев, директор маркетинг и техническо развитие в „Синджента България”.

- Г-н Илиев, да се инжектират дървета за много хора би прозвучало като научна фантастика. Това адекватен отговор на заплахата от кестеновия молец ли е?

- От дълги години проблемът с кестеновия листоминиращ молец се задълбочава както в България, така и в Европа. В страната ни тази заплаха за дървесните видове съществува повече от 15 години. Затова ние като социално отговорна фирма решихме да допринесем с нещо в борбата срещу него и на практика за наша сметка организирахме тази демонстрация в София. Целта ни не е бизнес, а по-скоро да помогнем на българското общество, в частност на общините и управата на парковете да се справят с този вредител и пораженията от него. Препаратът, който приложихме, се нарича Ривайв. Той е от новото поколение продукти на „Синджента”. Базиран е на ново активно вещество с изключително благоприятен екологичен профил. Самият метод е новост за България. В Европа инжектирането на дърветата засега също няма широко приложение. Но това е един екологосъобразен метод, предпазващ дървесните видове от каквато и да е вреда и в същото време е безопасен за хората, използващи красивите паркове.

- Каква по мащаби е заплахата от кестеновия молец?

- Нападението от кестеновия молец е толкова мащабно, че почти няма незасегнати кестени в България. През годините степента на повреда варира, но като цяло близо 100% от дърветата в страната са засегнати, като се наблюдава ранно обезлистване. Кестеновият молец всъщност подвежда дървото, че есента е настъпила много по-рано и то реагира на есенните валежи и захлаждане на времето като при настъпване на пролет. Така дърветата се изтощават и влизат в зимния покой много по-чувствителни на измръзване. Намалява се и техният живот.

Автор: списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Октомври 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg