Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Неделя, 28 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Тема на броя Брой: Октомври 2011
Лидер – подходът за желаните промени в селските райони
Когато мобилизираната общност диктува проектите по ПРСР на местно ниво

Лидер – подходът за желаните промени в селските райони

print

e-mail facebook

Повече от 91% от територията на Европейския съюз се състои от селски райони, в които живее над 56% от населението на Съюза. Затова сме свидетели на активна политика от страна на Европейската комисия за развитие точно на тези територии и подпомагане постигането на важни цели за хората, живеещи и работещи там. В селските райони на Европейския съюз обаче предизвикателствата са много. Основното е в отговора на въпроса може ли да се съхрани териториалната им идентичност и същевременно ефективно да се използва териториалния им „капитал”, така че да се повиши качеството на живот в тях чрез осигуряване на заетост, ръст на доходите, подобряване на услугите и на достъпа до тях.

Ако погледнем селските територии в България, ще видим значими нива на бедност, постоянна и временна миграция, застаряване на населението, слабо развито и неконкурентоспособно местно предприемачество, отсъствие на реален граждански сектор и на практики за използване формите на широко публично-частно партньорство за устойчиво териториално развитие. Ясно е, че за да има просперитет на териториално ниво в селските райони е необходим активен диалог и взаимодействие между заинтересованите страни, които участват в планиране, управление и реализиране на желаните промени в тях. Затова Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) чрез нейната ос 4 Лидер дава възможност на активните граждани, селскостопанските производители, представителите на бизнеса, културата, образованието и спорта да се обединят и сами да решават какви и кои проекти да се финансират на местно ниво. Това е метод за мобилизиране на общността, който да обедини усилията и дейностите в селските райони в една обща посока, цел и логика. Този подход може да играе важна роля за насърчаването на новаторски решения за стари и нови проблеми в селските райони и за превръщане в своеобразна „лаборатория” за развиване на местни способности, както и за изпробване на нови начини за задоволяване на нуждите на населението там. От създаването му през 1991 г., той предоставя на общностите в селските райони на ЕС инструменти за заемане на активна роля в изграждането на собственото им бъдеще. Самата абревиатура Лидер означава „Връзки между дейностите за развитие на селските райони”. В крайна сметка в политическо отношение е основан като „Инициатива на общността” и финансирането му се извършва от структурните фондове на ЕС.

Подходът вече донесе ценни резултати в много селски райони в 15-те страни членки на ЕС и може да изиграе значителна роля в подпомагането на селските райони в по-новите страни членки, каквато е България. Още повече, че за програмния период 2007–2013 г. Лидер вече не е отделна програма, а е интегриран подход в ПРСР. Това означава, че е включен в общите национални и регионални програми за развитие на селските райони, финансирани от ЕС, заедно с редица други видове оси за тяхното развитие. От 2007 г. финансирането за оста Лидер идва от общите финансови трансфери, получавани от всяка страна членка от ЕС по новия Европейски селскостопански фонд за развитие на селските райони (ЕСФРСР).

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Октомври 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg