Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 26 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Бизнес Брой: Декември 2011
Доверието на хората оправдава нашите усилия, убедена е Ваня Горчева – първата жена в Клуба на агробизнесмените у нас
Тя е и първият президент на Асоциация Растителнозащитна Индустрия България

Доверието на хората оправдава нашите усилия, убедена е Ваня Горчева – първата жена в Клуба на агробизнесмените у нас

print

e-mail facebook

Призът „Агробизнесмен на България” през 2011 г. беше връчен за първи път на жена и също за първи път с него беше отличена заслугата на качествената и ефективна растителна  защита в българското земеделие. Мениджърът на отдел „Растителна защита” на БАСФ България – Ваня Горчева, получи това най-престижно отличие в сектора за заслугите си по внедряване у нас на нови препарати за борба с болестите и плевелите при селскостопанските култури. Тя е и първият президент на Асоциация Растителнозащитна Индустрия България.

„В последните години производителността в българското земеделие се увеличава, а с нея се подобрява и качеството на продукцията. За тези резултати важна роля играят качествените препарати за растителна защита, които българските фермери използват. Споделям наградата „Агробизнесмен на България” с всички хора от БАСФ, които работят за просперитета на българското земеделие”, заяви Горчева на традиционно организираната от в-к „Български фермер” церемония по връчването на високия приз.

„Доверието на хората оправдава нашите усилия” – беше краткият отговор на Ваня Горчева на многобройните поздравления в празничната вечер след удостояването ù с високото отличие. Познавате я от страниците на „АгроКомпас” с изречените от нея послания за успешни земеделски практики с продуктите на БАСФ. След церемонията по връчването на приза г-жа Горчева беше любезна да сподели вълнението и мислите си в този празничен за нея ден.

- Г-жо Горчева, като първата жена и най-новия член на Клуба на агробизнесмените у нас не мислите ли, че освен факт за еманципация той може да стане и фактор в съвременната ни земеделска политика?

- Като виждам кои личности са членове на този клуб, безспорно е, че той може да бъде такъв фактор. Това са наградени агробизнесмени през годините и хора, които продължават да правят много сериозен бизнес в България. Те самите са заинтересовани да има успешна земеделска политика у нас и без проблеми, уверена съм, биха могли да впрегнат своите контакти и усилия за постигане на по-добри икономически условия и резултати от нея.

- Съгласна ли сте с призива на първия удостоен с приза агробизнесмен у нас г-н Иван Павлов, че протестиращите негови колеги трябва да следват по-умерена позиция на исканията си и е редно да прекратят протеста с машините?

- Г-н Павлов каза, че той не подкрепя стачката в смисъл стигането до крайности, да се блокира София и въобще деструктивната част на стачката. Аз също съм за това да има диалог, за да може да се постигне резултат. От друга страна обаче, аз уважавам Националната асоциация на зърнопроизводителите и другите асоциации и се радвам, когато българите се обединяват и защитават каузи. Не съм участвала в техните преговори и не знам какви са мотивите им, за да вземат решение да действат точно по този начин и не мога да коментирам. Категорична съм обаче, че те имат право на тези субсидии, защото се конкурират с европейските фермери, които получават много по-големи плащания за подпомагане от една страна, а от друга са в по-конкурентна позиция и поради по-големия капацитет на складовете си, на инфраструктурата, опита в пазарната икономика и т.н. От друга страна – какво правят едрите зърнопроизводители – те инвестират в земята и чакат шест месеца докато получат продукцията си, за да я реализират, а през тези шест месеца съм била свидетел на опасности от огромни рискове в земеделието. В едното ти поле примерно суша, нищо не излиза от там. В другото поле – градушка другата година, т.е. не е лесно да си земеделец. Това е фабрика на открито, както се изразяваме, има много рискове. За съжаление, 2012 г. не стартира добре, защото рапицата не можа да поникне от сушата и пшеницата не е в добро състояние. В същото време тези производители са длъжни да бъдат конкурентоспособни и търсят начин това да стане. Другото нещо, което казах на пресконференцията по моето награждаване е, че 5300 човека обработват 80 на сто от земята у нас и на практика те правят българското земеделие. Това еднозначно го определя като едър бизнес, който може да бъде успешен единствено, когато се подчинява на бизнес логика и управление по правилата на пазарната икономика.

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Декември 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg