Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 02 Април 2020

Март 2020

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Декември 2011
Купуваме и лютеница по стандарт, без тикви и консерванти
Досега пиперковото пюре се заменяше с по-евтина суровина

Купуваме и лютеница по стандарт, без тикви и консерванти

print

e-mail facebook

След стандартите за хляба, киселото мляко и колбасите от 11 ноември т.г. влезе в сила и още един – този за лютеницата. Производителите обещаха за Коледа лютеницата по стандарт да се появи по магазините и вероятно на празничната трапеза до традиционните ястия ще може да добавим и от нея, с вкус близък до този, който постигаха нашите баби в домашни условия.

Освен че ще гарантира познатите и традиционни вкусови усещания новият стандарт на лютеницата има за цел да се въведат и минимални прагове за нейното качество и хранителна стойност при производството ù в индустриални условия. Тя ще съдържа само естествени продукти, ще бъде без консерванти, оцветители и подобрители, без тиквено и ябълково пюре, които се използват сега. Стандартът ще допуска обаче влагането на вносно доматено пюре заради свитото му родно производство. Няма да изключва и добавянето на нишесте, което присъства в традиционната рецепта. Ще разрешава да се добавят лимонена киселина или оцет и вода. Той дава и ясни определения за два вида лютеница – фино смляна, където се виждат частици от подправките, и едро смляна, при която трябва да са видими и парченца от вложените зеленчуци. Подобно на всички продукти по стандарт и лютеницата ще има по-кратък срок на годност – до седмица след отварянето на буркана.

Стандартът е доброволен. Всеки производител, който иска да прави лютеница по него, трябва да се регистрира в Агенцията по безопасност на храните, която ще осъществява контрола върху това производство. До 10 000 лв. е санкцията при нарушение на стандарта, предвижда Законът за храните. Одобрените консервни комбинати ще могат да използват специално лого върху етикетите си, което ще прави лютеницата по стандарт разпознаваема. Около 8 фирми, които са сред водещите производители у нас, вече са изявили желание да правят лютеница по строгите правила на отрасловата организация.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Декември 2011ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Corteva Agriscience – топ играчът на полето
Компанията беше отличена на АГРА 2020 с награда за нова селекция в царевица и слънчоглед

БАСФ Оферта 2020
Реални Резултати в Реални Условия с реално по-добри цени!!!

UPL - едно ново, обещаващо начало
Елеонора Маркова, управител на UPL OpenAg за България

Системата в биопроизводството е рестартирана!
Веселина Ралчева: В България вече има биобизнес, който е кауза!

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg