Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Сряда, 01 Май 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Декември 2011
Ще даде ли държавата зелена светлина на зеленото ни сирене?
След триумфа на световни изложения, уникалният продукт се бори за родния пазар

Ще даде ли държавата зелена светлина на зеленото ни сирене?

print

e-mail facebook

Ако имате самочувствието на човек с изтънчен вкус, сигурно сте голям любител на сините сирена и смятате, че те са „висшият пилотаж” в световното производство на млечни продукти. Мнението ви може би е такова, защото все още не сте опитвали българско плесенно сирене. Да, наистина има такова. Известно е като „зелено сирене” и е запазена марка на местното домашно производство в тетевенското село Черни Вит. Лошата новина е, че и този продукт е жертва на българския синдром – първо да те признаят в чужбина, пък после ще видим и ние. След като уникалният деликатес вече няколко години триумфира по международни изложения и обира овациите на гастрономи от цял свят, все още не може да си пробие път до националната ни трапеза. Както се казва – добре, че са чужденците!

По следите на зеленото сирене в Черни Вит

Италианската фондация Slow Food открива българското зелено сирене съвсем случайно през 2007 г., когато организацията посещава различни производители на традиционни сирена, разказа ни Десислава Димитрова, координатор на Slow Food за България. От фондацията били чували, че местните хора в Черни Вит произвеждали такова сирене, което наричали зелено, но не се надявали да намерят от него, защото то се правело в малки количества, а и вече било началото на лятото, когато домашните запаси са изчерпани. За голям късмет на италианските експерти и световната гастрономия тогавашният кмет на Черни Вит се разтърсил щателно и открил във възрастно семейство малко парченце от зеленото сирене, което заемало достойно място на общата трапеза, демонстрираща кулинарното разнообразие на селото.

Какво точно представлява зеленото сирене

Това е бяло саламурено сирене, направено от непастьоризирано овче мляко в дървени качета. След като узрее добре и се втвърди, извадено на въздух, парчето сирене бързо се покрива със зелена плесен, която стои като коричка. Затова и хората го наричат зелено. Изследванията на Slow Food показали, че плесента е от благородния вид, с каквато заразяват сирената, за да се получи например Рокфор. Уникалното при нашия продукт е, че тази плесен се развива спонтанно, а не се внася изкуствено отвън, както е при другите плесенни сирена. В света има само още един испански продукт, при който плесента се развива както при нашето зелено сирене.

Тайната за получаване на българското плесенно сирене

Две основни фактора обуславят получаването на плесенното сирене в Черни Вит. Първо – това са природните условия. Климатът в този район е мек, влажен и хладен. Това сирене става най-добре в есенните месеци. Точно тогава овчарите слизали от планината със своите продукти и при отварянето на качетата, сиренето започвало да плесенясва. Някои от тях дори го изхвърляли, защото смятали, че е развалено. И другата причина за спонтанното развитие на плесента, според специалистите на Slow Food, е съставът на млякото, получен в резултат на някои от тревите, с които овцете се хранят. Предположението е обект на дълги изследвания, които да разгадаят тайната на зеленото сирене от научна гледна точка, осведоми ни още г-жа Димитрова.

 

Автор: Диана Александрова, Валери Станев
Целия материал четете в брой Декември 2011



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg