Докато биологичното земеделие се радва на голяма популярност у нас и привлича все повече последователи, то за биодинамичното земеделие може да се каже, че е напълно непознато в България като технология, а хората, знаещи за него, се броят на пръсти. Още по-малко са стопанствата, в които земеделските култури се отглеждат по този метод.
С Мими Найденова, дългогодишен агроном, се срещаме в най-голямото биологично стопанство в страната, в което се отглеждат маслодайни рози, лавандула, невен, лайка, маточина. То е собственост на братята Димитър и Методи Стефанови. Разположено е на площ от 2000 дка в землището на с. Манолово, община Павел баня. Основната дейност на фирмата е производство на етерични масла от рози и лавандула, като 90% от готовата продукция отива за износ. За Найденова село Манолово е едно от най-красивите кътчета на България, скътано между градовете Калофер и Казанлък. В тази долина микроклиматът е много специфичен в почвено и климатично отношение и подходящ за отглеждане на етеричномаслени култури.
Идеята да се прилага биодинамично земеделие
в това стопанство е на двамата собственици, които при пътуванията си в Германия, Швейцария и Австрия са се уверили колко е благоприятно въздействието му не само върху растенията, но и върху околната среда. Така го пренасят у нас и стават пионерите, въвели метода в България. „Започнахме да го прилагаме тук, защото силно вярваме, че това е правилният начин, по който се отглеждат не само етеричномаслени култури, но и правилната посока, в която трябва да върви българското земеделие, като цяло”, сподели Методи Стефанов.
Мими Найденова е имала първоначални познания за този вид земеделие, но без никаква практика. Доволна е, че в това стопанство упражнява професията си на агроном, среща разбиране и съдействие от собствениците и същевременно усъвършенства знанията и уменията си за биодинамичното земеделие.
Историята на биодинамичното земеделие започва от Германия, Австрия и Швейцария. За „баща” на този метод на земеделско производство се смята д-р Рудолф Щайнер от Германия, който в продължение на десетилетия събира стари селскостопански практики и ги популяризира сред местните фермери. Така биодинамичното земеделие преминава през времето и стига до наши дни, като е особено популярно в Австрия и Германия. Там земеделските стопани работят основно по този метод, силно вярват в него и имат отлични практически резултати. Мими Найденова е убедена, че тези знания са много древни, датират от хилядолетия и са на границата между материалистичната и духовната наука. Биодинамичното земеделие е езотерично познание, за което човек трябва да бъде подготвен духовно, за да го разбере и приложи. Това учение произлиза от цивилизации, които датират от пет хилядолетия преди новата ера. Митологията, обожествяването, култовете, достигнали до нас, говорят за това, че хората тогава са имали познания за това как точно стават енергийните взаимодействия в природата.
В биодинамичното земеделие изцяло се работи с органите на кравата, на женското животно, а не на мъжкото
В много от нашите тракийски гробници, в исторически гробове, хилядолетия преди новата ера има изображения на черепи и рога на крави, разказва Мими Найденова. Тя даде за пример варненския некропол, където има сакрални изображения на крави със златни плочки. Правени са изследвания как са разположени, какви са размерите им, как кореспондират с Хеопсовата пирамида в Египет, където е запазен култът към небесната крава, която ражда слънцето. Това е носителят на слънчевата енергия. „Днес всички, които се занимаваме с биодинамично земеделие, знаем, че рогата на кравата са невероятен източник на космическа енергия и затова ги използваме при приготвянето на нашите препарати. Това е много древно познание, което хората са притежавали преди години и са го прилагали. Намирали са по-добро обяснение от съвременниците ни днес, защото са имали повече познания в духовната сфера”, разказа Мими.