Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Сряда, 01 Май 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Февруари 2012
Променят Закона за ветеринарномедицинската дейност
Д-р Пенчо Каменов, директор на Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните” към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

Променят Закона за ветеринарномедицинската дейност

print

e-mail facebook

 

- Д-р Каменов, какви основни промени се предвиждат в Закона за ветеринарномедицинската дейност?

- С предложените изменения размерът на необходимите за някои дейности средства от държавния бюджет ще намалее значително, а за други изобщо няма да е необходимо да се отпускат средства от държавния бюджет, като разходите изцяло ще се поемат от лицата, от чиято дейност произхождат и от която се реализират приходи.

Промените касаят основно три неща, които до момента се плащаха от бюджета. Това са марките на животните, държавната профилактична програма и събирането, преработването и унищожаването на труповете на умрелите животни. Тези дейности до момента бяха за сметка на бюджета. Предвижда се плащанията вече да стават или от стопаните, или от Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ).

- Защо се налагат тези промени?

- Приемането на тези разпоредби ще доведе до огромно намаляване на средствата от държавния бюджет, които се заплащат за изпълнението на мерките по програмите. Според действащия в момента закон Българската агенция по безопасност на храните сключва договори с регистрирани ветеринарни лекари на ветеринарна практика за изпълнение на мероприятията, заложени в държавната профилактична програма и програмите за надзор на заразните болести, включително и за идентификацията на животните. На базата на този договор БАБХ плаща за всички мероприятия, които лекарите извършват във връзка с профилактиката на животните в страната. С промените в закона заплащането вече ще става от ДФЗ. Защото, когато е от бюджета, се явява като скрито субсидиране на фермерите. По схемата, която в момента се разработва, фермерите ще получават чрез ДФЗ услуга, заплащана от Фонда. Тоест, ДФЗ ще плаща на ветеринарните лекари за извършените от тях манипулации. Например, един стопанин получава определена услуга от ветеринарния лекар, след което заверява първичните документи, които се подготвят за различните манипулации: ваксинация, изследване на животните за туберкулоза или взимане на кръвни проби, които влизат в лабораторията за изследване и т.н. На базата на тези заверки и на наша проверка регистрираните лекари, които вече имат договор с ДФЗ, си внасят документите във Фонда и той им заплаща за извършените услуги. Така стопаните получават услугата, която ДФЗ плаща. По този начин ние ще изпълняваме европейското законодателство. Досега и в момента системата е такава – отива докторът, прави примерно ваксинация, попълва документите, депозира ги при нас и ние ги плащаме. Пак казвам, с новите промени парите ще идват от ДФЗ, който не борави с бюджета. Там са пари на ЕК.

 

Автор: Валери Станев
Целия материал четете в брой Февруари 2012



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg