Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 02 Май 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Февруари 2012
Специфичната пролет на 2012 година изисква повече грижи при есенниците
„Екофол” предлага изпитан и доказан начин за борба с проблемите!

Специфичната пролет на 2012 година изисква повече грижи при есенниците

print

e-mail facebook

Какво беше развитието на посевите през есента?

Голяма част от есенниците презимуват в стрес и особено тези с късните сеитби или поникналите едва след есенното преваляване. Отчете се забавен растеж и затруднено есенно-зимно братене. Още по-голям е проблемът в регионите с по-съществено есенно или пролетно засушаване.

При растенията с нормална сеитба също се наблюдават проблеми в развитието още през есента – жълтеене, недобро развитие на кореновата система и слабо братене. Това се дължи на сушата и голямата температурна амплитуда между деня и нощта.

Какво може да се направи?

І. Препоръчваме специално листно торене, приложено още през ранната пролет (преди хербицидната кампания) със специализирания листен тор Лактифрост в доза 1 л/дка. На много места той беше приложен през есента и оказа своето стимулиращо действие, но при посеви, при които това не е направено, препоръчваме да се третира през ранната пролет, при първи признаци на вегетация.

Целта през пролетта на 2012 година при есенниците е да се събуди растежа и да се подобри коренообразуването!

Съставът на Лактифрост е специално подбрана комбинация от макроелементи, микроелементи, биостимулатор и прилепител, която да компенсира недостатъците в развитието на есенниците:

  • да достави необходимите за старта на културата хранителни елементи и да активира ензимите на растежа в младите листа;
  • да повиши функциите на корените и да подобри усвояването на солите от ранното пролетно торене;
  • да стимулира братенето, да ускори развитието на пшеницата и да спомогне за по-ефективното използване на почвената влага от младите растения.

Това изпреварващо листно торене е специфично за посевите, развиващи се в условията на есен 2011 и пролет 2012. Третирането с Лактифрост в този момент от развитието (рано напролет) води до събуждане на развитието, активиране на коренообразуването и развитие на братенето.

ВАЖНО! Лактифрост инициира нитратната редукция в младите листа. Това е много важен момент от въздействието, тъй като почвеният азот в много случаи е приет от растенията, но не е редуциран и съответно не се усвоява. От почвения азот трябва да се получат органични азотни съединения, а в началото на този процес е редукцията!

ІІ. Третиране с Лактофол във фаза братене

Препоръчаното по-горе изпреварващо листно торене не отменя прилагането на Лактофол съвместно с хербицидите. То е много важно за формирането на по-висок добив, защото гарантира залагането на повече класчета, респективно зърна и подобрява сухоустойчивостта. Благодарение на Лактофол по-добре се приема и оползотворява внесения в почвата минерален азот. За това оползотворяване съществен фактор е времето. В случаите, в които няма приложен Лактофол, това усвояване пак ще се случи, но много по-бавно и по- неефективно – обичайно се усвоява около 60% от внесения азот, а при използването на Лактофол този процент е над 80.

Подобреното усвояване на азота, повишената интензивност на фотосинтезата, увеличеното хлорофилно съдържание и удължаването на живота и функциите на долните листа допринасят за формирането на повече и по-добре конструирани класове.

Съвместното изпръскване с пестицидите повишава индекса на поражение и засилва пестицидния ефект.

ІІІ. Третиране във фаза край на вретенене – начало на изкласяване

Специфичен ефект за тази фаза е, че Лактофол удължава активността на флаговия лист и фотосинтезиращите части на класа и другите зелени части на растенията, с което спомага за отлагането на повече метаболити в нарастващите зърна. Важно е да се знае, че след оплождането зърната нарастват и зреят около 40 дни и отново факторът „време” е ограничаващ!

  • Препоръчва се съвместното третиране с Лактофол (300 мл/дка Лактофол О или 0,5 л Лактофол – течен тор за пшеница) с азотния тор МАКС N – 0,5 л/дка.
  • Течният азотен тор Макс N е отличен начин за осигуряване на необходимия азот във фаза „изкласяване”. Макс N съдържа 15,5% азот и то в трите му форми (нитратен – 4.5; амониев – 4.5; амиден – 6.5), 0,4% магнезий и сяра. Макс N e с неутрална киселинност – рН 5,2 и с ниско съдържание на биурет – под 0,12%.

 

Автор: списание АгроКомпас



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg