Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 26 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Инвестиции Брой: Март 2012
Подкрепа за малкия бизнес в селските общини – сред приоритетите на ПРСР
Сред най-желаните дейности е изграждането на фотоволтаични централи

Подкрепа за малкия бизнес в селските общини – сред приоритетите на ПРСР

print

e-mail facebook

Десислава Георгиева живее със семейството си в София, но развива бизнес в село Средец, близо до Стара Загора. Медийната реклама за популяризиране на ПРСР провокира у нея идеята да започне собствен бизнес, свързан с изграждане на фотоволтаична централа. Така през 2009 г. регистрира фирма и по този начин се вписва в условието да кандидатства с проект по мярка 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия”.

Мярката е подходяща за новосъздадени предприятия и подпомага почти всички стартови бизнеси, стига те да бъдат развити на територията на селска община. Тя може да послужи като трамплин за фирмите, които имат желание да се развиват в тази област и желаят да правят сериозен бизнес. „Идеята дойде спонтанно”, признава Десислава, повлияна от емоционални подбуди, свързани с екологичния способ на добив на електрическа енергия, щадящ околната среда. „Преобразуването на слънчевата радиация чрез фотоволтаични панели е нещо ново за страната ни, но в цял свят методът се ползва с авторитет. Това беше и една от причините да се поинтересувам за възможностите за изграждане на подобен тип централи у нас, както и от мерките от ПРСР”, откровено сподели младата жена. Днес тя е собственик на мини електроцентрала и един от успешните бенефициенти на мярка 312. Но за да стигне до тук, ù е било нужно доста търпение за преодоляване на бюрократичните спънки. Тя сподели, че кандидатстването е свързано с голям набор от документи и това е създало известни трудности, но за щастие, в последствие те се оказват преодолими.

И така, през юни 2010 г. Десислава подготвя инвестиционен проект, но тъй като не разполага с достатъчно средства тегли банков заем. Пред кредитната институция освен необходимия бизнес план, подробно описание на влаганата техника за изграждане на централата и допълнително застраховане на всички електрически съоръжения на фотоволтаичните модули, се налага да предостави удостоверения за имотното си състояние в случай на риск. Разбира се, това са само малка част от препъникамъните по пътя, но тя знае, че след изпълнение на заложените в проекта дейности, ще получи 80% от одобрените разходи по инвестиционния проект – средства, които са един реверанс към бизнеса и които няма да бъдат връщани.

 

Автор: Диана Александрова
Целия материал четете в брой Март 2012



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg