Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Неделя, 28 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Гост на броя Брой: Април 2012
Слагам начало на обществен дебат с компетентни и заинтересовани лица за правата в поземлените отношения
Константин Пенчев – омбудсман на Р България

Слагам начало на обществен дебат с компетентни и заинтересовани лица за правата в поземлените отношения

print

e-mail facebook

 - Г-н Пенчев, като застъпник на правата на хората и пазител на обществения интерес, откога датират в канцеларията Ви на омбудсман жалбите и оплакванията от собственици на земеделски земи, визиращи проблеми и нарушения в земеползването у нас и провокирали публичната дискусия, на която бяхте домакин?

- Такива сигнали, макар и не многобройни, се получават в институцията, която представлявам, но аз бях провокиран за обществената дискусия преди всичко от г-н Въто Христов, председател на Клуба на учените аграници. Те явно са добре информирани и подготвени и представиха при мен не конкретни жалби и казуси по правата на арендодателите и арендаторите в България предвид натрупваните през годините сигнали за нарушаването им, а поискаха генералното им гарантиране със спешни мерки на изпълнителната и законодателната власт у нас. Лично аз констатирах, че става дума за гарантиране правата на огромна част от населението у нас.

- Кои нарушени права на собствениците на земеделски земи изискват Вашата наложителна защита и бяха причина да организирате публична дискусия по тази тема, провокирана отдавна със сигнали от Клуба на учените аграрници?

- Понеже в България имаме над милион арендодатели и няколко хиляди арендатори, очевидно в случая пирамидата е обърната. Обикновено наемодателят диктува условията, а наемателят е този, който трябва да се съгласи с тях. При отдаването на земите под аренда обаче арендаторите у нас диктуват условията на арендодателите, защото те обработват огромни масиви земя и дори примерно вашият парцел да бъде в центъра на масива, ако не желаете да сключите договор при условията, които арендаторът ви наложи, земята ви ще остане необработвана. Арендаторът няма да загуби нищо от това, но вие няма да получите нищо за нея. И тук по време на обществения дебат бяха поставени много въпроси, други от тях бяха загатнати. Като например трябва ли да има допълнителна нормативна регулация на тези отношения между арендатор-арендодател, трябва ли да има лимит на обработваемата земя от един арендатор. Това са неща, на които аз нямам отговор, не съм и специалист по тази материя. Моята задача беше да събера компетентните и заинтересованите лица на обществен дебат на една маса, да се поставят въпросите и оттук нататък разговорът да продължи и да има реакции и вземане на решения от компетентните органи. Възникнаха много въпроси и от друга гледна точка – много български граждани нехаят за своята собственост и това води до наличието на т.нар. „бели петна” в земеделските земи, за които по закон арендаторите плащат арендната такса на съответната община. Има хора, които не знаят или не се интересуват от факта, че тези земи са техни или пък не заявяват дали ще ги ползват сами или ще ги отдават за обработка от друг. Оказа се, че има проблеми и с Агенцията по вписванията, и с нотариусите, и със съдебната практика и противоречивите ù решения. Очевидно има много проблеми, които трябва да се решават тепърва. Обнадеждаващото обаче, като финал на тази първа дискусия по проблема, беше уверението на зам.-министъра на земеделието и храните Светлана Боянова, която каза, че в момента аграрното министерство подготвя промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които ще бъдат обсъждани в парламента. Затова се разбрахме неофициално, че следващата дискусия по темата ще се проведе в Народното събрание при домакинството на парламентарната Комисия по земеделие и гори.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Април 2012



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg